neděle 17. června 2018

Recenze: Sestry na bojišti

 Kdo v dnešní době nemiluje superhrdiny? Přesně to jsem si myslela, nikdo takový není. Je jedno jestli se jedná o DC nebo Marvel, každý z nás někoho z řady výjimečných zbožňuje. A dneska se podíváme na Wonder Woman. Tedy, její knižní verzi.



Výsledek obrázku pro warbringer book

Lidí, kteří dneska neznají Wonder Woman nebo jiné DC hrdiny, je opravdu málo. Hrdinové jsou fenoménem už více než sedmdesát let - samotná Wonder Woman vznikla v roce 1941 a od té doby se objevila v mnohých komixech, animovaných filmech a nově i v hraném filmu. Ovšem, Leigh Bardugo přišla s úplně novou podobou - tou knižní.

Válkonoška je jen první knihou ze série DC hrdinů - zatím jsou oznámeny další dvě knihy, které se mají týkat Batmana a Catwoman. Vydání Batmana v Česku se přitom má uskutečnit ještě tento rok, takže jsem si jistá, že nejsem jediná, kdo se na tuto knihu neuvěřitelně těší.

Výsledek obrázku pro warbringer book fanartAle vraťme se zpátky ke knize. Leigh Bardugo se rozhodla pojmout příběh Diany o něco odlišněji, než jak mnozí mohou znát její filmovou podobu. Zde je totiž odvážná superhrdinka mnohem mladší a nezkušenější než předtím.

Diana vždy byla terčem posměchu ostatních Amazonek - ať už kvůli jejímu narození nebo tomu, jak přehnaně ji její matka Hyppolyta hlídala. Ovšem v den, kdy chce Diana ostatním ukázat opak a předvést jim svou sílu, do moře nedaleko ostrova se zřítí letadlo. A je jen na Dianě, jestli se rozhodne pasažérům pomoci - i přes zákaz, který pro všechny Amazonky platí. Nakonec se ukáže, že možná ten zákaz vůbec zbytečný nebyl, protože za záchranou lidského života se skrývá mnohem více problémů než Diana tuší.

Mnozí si Dianu vybavují jako dospělou, vytrénovanou a odhodlanou ženu. Uberte jí zhruba sedm až deset let a vyjde vám přesně knižní kopie Diany - o nic méně cílevědomá, tvrdohlavá, ani zvědavá. A musím říct, že zkrátka nejde si Dianu nezamilovat. Její rozkošný charakter, občasná zmatenost nad dnešní společností a zároveň drzost dodávají ději to správné koření. 

Ani další postavy nejsou úplně špatné, ačkoliv se Dianě nevyrovnají. Tam, kde autorka Dianě přidala a skutečně se jí věnovala, ubrala ostatním postavám, na které buď není v ději příliš místa nebo jsou jejich charaktery neprůbojné a nezajímavé.

Výsledek obrázku pro warbringer book fanartSamozřejmě, nešlo by o knihu pro mladistvé, kdyby jí chyběla romantická zápletka. Na to se můžete těšit i zde, ačkoliv si myslím, že by knize mnohem více prospělo, kdyby tu vůbec nebyla. Do děje nezapadala a skutečně se tu objevila až v posledních 80 stranách.
I když psaní Leigh Bardugo zbožňuji, Válkonoška a její ostatní díla se srovnat nedají. Kdo četl Šest vran jistě ví, že autorka se snaží o dobrodružný a napínavý děj, což se i zde povedlo, jen jinak než zamýšlela. Většina zvratů byla zkrátka hodně předvídatelná - obzvlášť v druhé části knihy, kde jste si snadno mohli konec domyslet a příliš se to od skutečnosti nelišilo. To pro mě bylo velkým zklamáním.

Na druhou stranu, kniha mě mile překvapila tím, jak se autorce podařilo prohloubit spojení mezi řeckou mytologií a Amazonkami, které se u Wonder Woman objevilo i dříve. Ale celý nápad s Válkonoškou je zkrátka geniální.

Osobně hodnotím Válkonošku jako lehký nadprůměr. Měla své plusy i mínusy, ale pokud patříte mezi velké DC fanoušky, pochybuji, že to bude hrát nějakou větší roli. Byla to dobrá oddechová četba, kterou si užijete.

3,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros media
Originální recenzi najdete ZDE.

Zdroj 1 | Zdroj 2 | Zdroj 3

1 komentář:

  1. S Wonder Woman mám zkušenost, jen co se týče Ligy spravedlnosti, a tam mi nepřišla špatná. Nad Válkonoškou pořád přemýšlím, jestli to zkusit, myslím, že by mě to dost iritovalo :D

    OdpovědětVymazat