čtvrtek 5. července 2018

Recenze: Vzpoura v oblacích

Také jste podobně jako já čekali na druhý díl Magonie? Cooboo konečně vydalo Aerii a ačkoliv je tím nebeskému dobrodružství konec, budete si pokračování o to víc užívat! :)


Výsledek obrázku pro aerie book

Aza se možná vrátila v pořádku zpátky na zem, rozhodnutá pokračovat ve svém životě, ale to nic nemění na tom, že hrozba v oblacích je menší. Její matka byla uvězněná, ale pomsta, která se prohání v jejích žilách Azu děsí. Protože ví, že jakmile se dostane na svobodu, svět bude mít velký problém.
Ale prozatím je s Jasonem, který pomáhá Aze zapomenout na hrůzy, které se jí před necelým rokem udály, ale sám skrývá více tajemství, než je ochotný přiznat. A to je důvod, proč se Azin život opět obrátí vzhůru nohama.

Výsledek obrázku pro aerie book fanartI když by úplně stačilo, kdyby Magonie byla jedinou knihou a série dál nepokračovala, Aerie nám v několika věcech dokazuje opak. I když autorka čerpá z už použitých nápadů, podařilo se jí do světa v oblacích vdechnout něco nového a udělat ho ještě rozmanitější. Což má na děj pozitivní i negativní vliv. Na jednu stranu musím udivovat originalitu knihy a autorčiny skvělé nápady, protože to, co všeho v Aerii zažijete, je úžasné. Ale na druhou stranu mi to přijde přehnané. Objeví se zde mnoho nových bytostí a postav, kvůli kterým je původní koncept zatlačen do pozadí. A to je velká škoda.

Doba, kdy byla Aza naivní holkou, je dávno pryč. Je silná, odvážná a často trochu zbrklá, což jí přivede do cesty mnoho nesnází. Ale ani jedna z těch vlastnosti není ta, která by z ní vytvářela špatnou hrdinku. Bohužel, v první polovině knihy si její postava neskutečně protiřečí. A to je důvod, proč jsem měla raději Azu v Magonii, než zde. Většina první třetiny knihy se točí okolo toho, jak moc miluje svůj lidský život, ale přesto se chce vrátit zpátky do oblak. A jakmile se do oblak dostane, situace se převrátí. Takových scén bylo v knize víc a musím přiznat, že čím více jich bylo, tím spíš jsem se těšila na pohled ze strany Jasona.

Ten zůstal povahově přesně tak skvělý, jako byl i v prvním dílu. Udělal několik vážných chyb, ale to jen podtrhlo jeho vytrvalost a odvahu. A i když se to nemusí na první pohled zdát, jeho příběh je mnohem zajímavější než Azin. I zde se jejich cesty rozdělily a Jason si prošel peklem, doslova. Skrze něj získáme úplně jiný náhled na svět, ve kterém oba hrdinové žijí.

magonia.fan art - Google Search
Zápletka Aerie nepatří mezi originálnější, je znát, že autorka hodně čerpá z námětu prvního dílu, což se na knize dost podepsalo. Vyskytují se zde podobné scény jako v prvním díle a u konce můžete snadno uhodnout, jak vše skončí. Proto mě potěšilo, když si autorka připravila i pár novinek a překvapení, kterými knihu obohatila.

Jedno je jisté, pokud už za sebou máte první díl Magonie, snadno má slova můžete potvrdit. A tím myslím, že autorka píše skvěle. Vymyslela originální hlášky a rozhovory mezi hrdiny jsou často zábavné nebo zajímavé. Umí správně navodit atmosféru a vyžívá se v napínavých ukončeních jednotlivých pohledů.

I když se v mých očích Aerie prvnímu dílu nevyrovná, musím přiznat, že kniha byla skutečně dobrá a užívala jsem si jí. Duologii bych ráda doporučila lidem, kteří mají rádi rozmanitost a originalitu. Protože přesně to vám svět Magonie nabízí.

4/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros media
Originální recenzi najdete ZDE.



1 komentář:

  1. Pěkná recenze :) Na Aerii se chystám :) Předchozí díl se mi celkem líbil, tak sjem zvědavá na pokračování :)

    OdpovědětVymazat