pátek 15. ledna 2016

FILMOVO-SERIÁLOVÝ KOUTEK: PENNY DREADFUL

V období prázdnin a dnů volna jsem znovu naprosto propadla seriálové mánii a krom re-watchingu Pretty Little Liars jsem se pustila do nových, nenačatých seriálů - nejdřív The Originals, potom The Royals a nakonec i Penny Dreadful. Na všechny tyhle seriály rozhodně dojde řada, ke každému bych měla něco na srdci, teď bych se ale chtěla podívat právě na penny Dreadful, protože si tu primární pozornost opravdu, ale opravdu, zaslouží.




Penny Dreadful

Žánr/y: Drama, horor
Hodnocení na ČSFD: 77%
Počet sérií (k datumu vydání článku): 2


Seriál zasazený do poměrně temného prostředí Londýna v devatenáctém století sleduje osudy postav, které svedou jisté okolnosti k sobě - dokonce některé známé, jako například Viktora Frankensteina anebo Doriana Graye.
Děj začíná v době, kdy se Ethan Chandler setkává s tajemnou Vanessou Ivesovou, která ho najme na nebezpečnou práci v noci. Když ho poté přivádí na místo, kde se setkává se sirem Malcolmem, co hledá kohosi blízkého. Společně se ale setkávají s podivným, nadpřirozeným tvorem, kterého Ethan naštěstí včas zabije - bádáním nad tělem onoho tvora se ale společně dostávají v hledání dál a Ethan se tak dozvídá, proč celá akce vznikla. Malcolm ztratil svou dceru a společně s Vanessou, kterou doprovázejí zvláštní schopnosti, se ji pokouší najít a zachránit. Do cesty ale vstupují podivní tvorové, brutální vraždy a nadpřirozené zlo, které je zjevně ve spojení s Vanessou...

Penny Dreadful je zvláštní kombinací drama a hororu. Sem tam dokáže i skutečně zahřát na city, nejvíc ale disponuje příjemným množstvím nadpřirozena s tajemnem - obojí se skvěle doplňuje jak s bohatým příběhem, který je díky rozmanitosti postav velice členitý, ale také s hororovými prvky, jež všechno dobře podtrhují. A že se vážně povedly.
U tohohle seriálu pro mě bylo abnormálně těžké nějak popsat děj, aniž bych nevzradila něco důležitého. Těžko zmínit něco podstatného, když bych tím mohla někoho připravit o skvělé překvapení - jakože těch je tenhle seriál vskutku plný. Nedokážu si ani představit lepší místo než šedavý Londýn, stejně jako lepší herecké obsazení v čele s úžasnou Evou Green, která rozhodně zazářila.

Primárně mě zaujala atmosféra. Když jsem se dívala zrovna na první díl, už od začátku bych ji mohla doslova krájet, kdybych měla čím. Mám ráda dobře stavěné seriály, které i podněcují k nějakému zamyšlení, dokáží navodit opravdovou atmosféru, někdy i pocity, například strach... a to jsem právě u Penny Dreadful našla. Včetně překvapivě podmanivých postav se spletitými osudy, jimiž obohacují samotnou dějovou linii, protože se každá z nich potýká se svými vlastními "démony", které je nutné překonat.
Děj jako takový se mi ze začátku zdál poněkud slabší a ten názor bych zastávala dál, nebýt neuvěřitelného rozjezdu od druhé série, která je bohužel zatím poslední vydanou. Po první sérii jsem měla názor, že je to zřejmě nejslabší článek celého seriálu (třebaže není slabý sám o sobě, v porovnání s ostatními věcmi jednoduše postrádá jistou výši) ale rozhodně jen tak nezačne nudit. Nebyl přehnaně akční, ani umírněný - zkrátka dobrou kombinací jak akce, tak ostatních klasických aspektů, drobných tajemství a samozřejmě nabízí prostor postavám, které si jej jednoznačně zaslouží. Druhá série všechno ale posunula mnohem dál díky výraznému vývoji nejen obecně v ději, ale i v osudech samotných postav.
Postavy jsou od tajemné a krásné Vanessy, přes dobrodružného Ethana či Viktora Frankensteina velice rozmanité, každá jiná... ale přes to je pojí jistá společná tajemnost, možná tajemství. Každý si něco udržuje, ale postupně odhalují svoje pravé tváře, což posiluje podmanivost jejich vlastních charakterů. Osobně si myslím, že tomu dobře napomáhá i herecké obsazení s výkony samotných herců - Penny Dreadful jistě patří k dost vydařeným a relativně novým seriálům, které stojí za pozornost.

0 komentářů:

Okomentovat