pondělí 9. října 2017

Recenze | Paní půlnoci - Cassandra Clare


Série Nástroje smrti a Mechanický anděl se staly světoznámé a proslavené - nejen díky knihám, ale i filmu a seriálu. Cassandra Clare i přesto přišla s pokračováním, které víc než určitě ukonejší vaše chuťové buňky - série Temné lsti s prvním dílem Paní půlnoci tak otevírají dveře do nové části světa Lovců stínů a je nutno říct, že se máte na co těšit!

Upozornění: Následující recenze může obsahovat spoilery na předešlé díly série Nástroje smrti a Mechanický anděl - je lepší přečíst si předešlé série, než začnete se čtěním Paní půlnoci. Čtěte na vlastní nebezpečí!



Série: Temné lsti (1)
Počet stran: 608
Vazba: Paperback
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2017

Emma - mladistvá lovkyně stínů, které od malička tluče srdce po tom, aby se mohla pomstít za krutou smrt svých rodičů.  Julián - Emmin přítel a parabatai, jehož údělem je vychovávat své mladší bratry a sestry, starat se o Emmu a čelit nebezpečným překážkám, které znesnadňují jeho život ještě víc, než vaření snídaně svým sourozencům. Spolu jsou předurčeni vykonat velké věci, ale sami jsou jen slabší.
Město je v obležení záhadných vražd, zmizení a tvorů, které není radno potkat za úplňkové noci. A aby toho nebyli málo, Emma i Julián jsou zapleteni do nebezpečné hry. Hry jejich srdcí...

Paní půlnoci je kniha, při které se 600 stran kvalitního obsahu zdá být skutečně málo. Pro oblíbence světa Lovců stínů rozhodně, obzvlášť, když se nejde nabažit sympatických nových postav, proslulých a dávno milovaných postav z předchozích knih - viz. hlavní hrdinka Nástrojů smrti - Clary Fairchildová a Jace Wayland nebo i hlavní postavy série Mechanické stroje - Tessa Grayová a Jem. 
Mimo skvělé a osvěžující zápletky se člověk střetne i s částí minulosti Lovců stínů, vychutná si romantické zápletky mezi jednotlivými postavami a zároveň se zatajeným dechem čeká na vyvrcholení děje.

Pokud bych měla vybrat jednu z postav, kterou bych označila jako nejlepší, jednoznačně by nešlo o hlavní hrdinku Emmu, ale naopak - o Juliána. Jeho charakter autorka vystihla dokonale, od smutku odrážejícího se v jeho očích, po lásku, kterou cítí vůči všem svým milovaným. Určitě se jedná o nejcharismatičtější postavu knihy s notnou dávkou potřebného rozumu -a tím autorka přesně upozorňuje na kontrast mezi jím a Emmou, která se blíží spíše k zbrklosti.

Prostředí knihy je příjemné, díváme se do jiné části Ameriky, samotný institut je hezky a podrobně rozvržený. Dokonce i využití skutečného prostředí LA se osvědčilo a tak se můžete těšit na několik opravdu povedených scén!

Osobně jsem byla knihou nadšená, ačkoliv jsem knihy z předchozí série četla několik let nazpátky, Cassandra Clare bude jednou z mých oblíbených autorek temnějšího fantasy. Knihu jsem hltala jedním dechem, nehledě na to, jak ubíhal čas, dokud jsem se nedostala na závěrečnou stránku, plná nových pocitů a myšlenek. 


Paní půlnoci doporučuji, samozřejmě, nepůjde o čtení pro každého, ale pro lidi, co mají autorku rádi nebo by chtěli knihu zkusit, to není vůbec špatná volba, naopak!






2 komentáře:

  1. Cassandra Clare je zaručeně jedna z mých nejoblíbenějších autorek vůbec. A Paní půlnoci jsem tedy samozřejmě mít musela. Jen, co jsme s kamarádkami dorazily na Svět knihy, namířily jsme si to (poměrně slepě, protože jsme se ztrácely v tom množství lidí) ke stánku Slovartu a pak si tuhle krásku hrdě nesly k pokladně. :D
    Už aby vyšel druhý díl! To čekání je pokaždé strašně dlouhé a zmáhající. Jen mi stále vrtá hlavou, kterou z jejích sérií ze Světa Lovců stínů mám vlastně nejraději, protože každá má něco do sebe a prostě... vůbec se nedokážu rozhodnout. Zřejmě si budu muset počkat, než z tohoto universa vydá všechny knihy, abych si potom mohla udělat mega re-reading a snad se i konečně rozhodnout. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Cassandra Clare se řadí mezi mé nejoblíbenější autory. Přesto jsem četla jen "trilogii" Nástroje smrti, respektive první tři díly. Chtěla bych dočíst celou tuto sérii, její vytvořený svět mě láká, a to jsem ji četla asi už před čtyřmi roky :D. Nechápu úplně, proč jsem se k ostatním dílům nedostala - asi mi přišlo zdlouhavé číst další knihy od CC, nechtěla jsem být ponořena jen do světa lovců stínů.

    OdpovědětVymazat