středa 14. února 2018

5 cizojazyčných knih, které si chci přečíst #1

Pamatujete si ještě, jak jsem psala v únorových plánech o článcích o různých knihách? Tady je jeden z nich! :)
Dnes se podíváme na můj want-to-read list, který se týká anglických knih, které SNAD začnu číst, co nejdříve. Tak se do toho pusťme!

Přeložené v češtině jsou zatím pouze dvě z tohoto listu knih a to je samozřejmě Harry Potter a Tajemná komnata a Cinder, které jsem obě v čj už četla. Přesto, nedokážu si pomoct a chci si pořídit i originály - ty obálky jsou zkrátka perfektní a Tajemná komnata je navíc i mým oblíbeným dílem.


 The Hearts We SoldHarry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter, #2)Before She Ignites (Fallen Isles Trilogy #1)
The Cruel Prince (The Folk of the Air, #1)Cinder (The Lunar Chronicles, #1)


The Hearts We Sold | Emily Lloyd-Jones

"Když Dee Morenová uzavře smlouvu s démonem - její srdce výměnou za útěk od příšerného života - zjistí, že výměna, která proběhla se nakonec stala něčím mnohem víc. A to, že se stane "dívkou bez srdce" je pouhý začátek. Jaké lži následují, to je noční můrou mnohem větší, více monstrózní než cokoliv, co by si kdy mohla představit."
(pozn. Mnou volně přeložená anotace.)

Na tuhle knihu jsem narazila tou největší náhodou - byla součástí srpnového Owlcrate (balíček z Kanady pro knihomoly), kde byla vytvořena i limitovaná edice knihy. Jelikož jsem si i nějaký Owlcrate chtěla zakoupit, vybrala jsem si právě tento a kniha je tudíž i na cestě ke mně domů. A velmi se na ní těším.

Myšlenka knihy je zní originálně, na Goodreads má skvělé hodnocení a kromě toho je psaná jednoduchou angličtinou, proto alespoň trochu procvičím jazyk, než se vrhnu na těžší četbu.


Harry Potter and the Chamber of Secrets | J.K. Rowling

TAJEMNÁ KOMNATA JE ZNOVU OTEVŘENA. NEPŘÁTELÉ DĚDICE, MĚJTE SE NA POZORU! Když se v Zobí uličce objeví umolousaný domácí skřítek Dobby a naléhá, aby se Harry Potter za žádnou cenu nevracel do Bradavic, pojme Harry podezření, že by za tím mohl být jeho úhlavní nepřítel Draco Malfoy. Naštěstí alespoň nemusí trávit léto u strašlivých Dursleových – Ron Weasley ho vysvobodí a létajícím autem ho odveze do Doupěte. Život u Weaslových je plný magických rozptýlení, a tak Harry brzy pustí Dobbyho varování z hlavy. Jenže zlověstná zpráva načmárané v temné chodbě mu připomene Dobbyho předpověď, že se stane něco zlého…

Kdo v dnešní době nezná tenhle skvělý fenomén? Samozřejmě, velmi málo lidí. A naopak, valná většina jich, včetně mě, patří mezi fanoušky téhle série. A právě proto jsem se rozhodla pořídit si i sérii v originále, s krásnými novými obálkami z roku 2014. Protože první díl mám doma v ilustrovaném vydání, abych trochu pokročila ve čtení, rozhodla jsem se pořídit až druhý díl, který mám již doma a aktuálně (12. 2.) ho i čtu. HP je zkrátka perfektní. Nikdy nezestárne!


Before She Ignites | Jodi Meadows

Mira Minkoba je posel naděje. Ode dne, kdy se narodila, jí říkali, že je speciální. Důležitá. Výjimečná. Na ostrovech padlých není známa jen pro svou krásu, ale kvůli smlouvě, která je po ní pojmenovaná - mírové dohodě, která spojila sedm ostrovů proti jejich nepřátelům na pevnině.

Ale Mira se nikdy necítila tak perfektní, jak o ní tvrdili ostatní. Cítí se potřebně. Bojuje s úzkostí. A je až příliš zaujatá draky, na dívku jejího postavení.

(pozn. Mnou volně přeložená anotace.)

I na tuto knihu jsem narazila skrz Owlcrate, tentokrát ze září, kdy mě napoprvé zaujala úchvatná obálka. (Ano, jsem příšerná, že soudím knihy podle obalu, já vím.) Ale nedokážu si pomoct. Po přečtení anotace jsem se ještě víc utvrdila v tom, že si knihu chci přečíst a pořídit, co možná nejdřív. I kdyby to mělo pár měsíců počkat, brzy bude moje!


The Cruel Prince | Holly Black

Judy bylo sedm let, když byli její rodiče zavražděni a její dvě sestry uneseny pryč, aby žily na zrádném vysokém dvoře víl. O deset let později nechce Judy nic víc, než tam patřit, nehledě na její smrtelnost. Ale mnoho víl lidmi pohrdá. Především princ Cardan, nejmladší a nejzkaženější sil krále.

Aby vyhrála místo na dvoře, musí se mu postavit - a čelit následkům.

(pozn. Mnou volně přeložená anotace.)

O Krutém princi jsem se dozvěděla čirou náhodou, při sledování videí booktuberky Catriony z kanálu Little Book Owl. Byl mimo jiné také součástí v několika lednových balíčků pro knihomoly (tuším, že Fairyloot?) a má naprosto dokonalou a elegantní obálku. A nehledě na svůj věk - nemůžu si pomoct. Selekce pro mě byla velmi oblíbenou sérií a od té doby i ráda podobné téma vyhledávám. A tohle zní zkrátka až moc perfektně na to, abych knize odolala. Je tedy pomyslně hozena do mého košíku WANT-TO-READ-RIGHT-NOW knih a snad brzy poputuje domů.


Cinder | Marissa Mayer


Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.


Měsíční kroniky - jedna z prvních dystopických sérií u nás v Česku. Taky cítíte tu nostalgii? Ale Cinder je podobně jako Harry mou oblíbenou knihou v češtině a právě z toho důvodu jsem se rozhodla jí dát šanci v angličtině. Sice půjde o výzvu, protože přeci jen můžu jistě očekávat těžší slovíčka, ale neodolala jsem a objednala si jí za 150 Kč z jednoho českého webu. A to se vyplatí! Protože mít ji tak levně, v angličtině a ještě v tak krásném vydání... to je jako splněný sen.


To byl první ze článků TOP 5, brzy, velmi brzy se můžete těšit na další, včetně recenzí. Mějte se krásně!

4 komentáře:

  1. Měsíční kroniky si chci přečíst asi radši v čj, ale Harryho chci rozhodně zkusit i v ajině, protože Harry je prostě láska. :-)
    Já bych ještě ráda zvládla Pýchu a předsudek, ale ta je taková ta stará angličtina a to je uplně boj...:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, stará angličtina... to je sebevražda, alespoň tedy pro mě (zatím) :D Stačilo mi vidět úryvek ze Shakespeara... a chuť číst až takovouhle klasiku mě hned přešla. :D

      Vymazat
  2. ja teda na anglicky knizky moc nejsem, myslim, ze na to proste nemam... ale mozna nekdy zkusim harryho, protoze toho znam jako svy boty a myslim, ze by to mohlo byt o to lehci... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry je vážně psaný hodně jednoduchou angličtinou - jediný, co by tě mohlo zmást jsou max. takový ty spešl slova, ale ty se dají snadno najít už přeložený :D

      Vymazat