úterý 27. února 2018

Minirecenze: The Hearts We Sold - Emily Lloyd Jones

 Ačkoliv se dnes bude jednat spíše o minirecenzi, pořád jsem ráda, že jsem se do knihy kdy pustila a objednala si jí. Skutečně, jednalo se o tápání ve tmě, z kterého se stal takový zázrak!
(pozn.: Konec recenze může obsahovat spoilery!)



Výsledek obrázku pro the hearts we sold

Počet stran: 381
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Little, Brown Books
Rok vydání: 2017

Nehledě na originální název a zajímavou obálku, bych na první pohled nikdy neřekla, že by se mi kniha mohla líbit až takovým způsobem. No, líbila a to hodně, nehledě na to, že jsem dlouho ani nevěděla o čem vlastně je. Na to se podíváme dnes.

Výsledek obrázku pro heart giving"Když Dee Morenová uzavře smlouvu s démonem - její srdce výměnou za útěk od příšerného života - zjistí, že výměna, která proběhla se nakonec stala něčím mnohem víc. A to, že se stane "dívkou bez srdce" je pouhý začátek. Jaké lži následují, to je noční můrou mnohem větší, více monstrózní než cokoliv, co by si kdy mohla představit." (-úryvek z anglické anotace)


Dee byla vždycky samotářka a lhářka. Zvykla si nosit masku milé a spokojené dívky i dcery, protože jí to ulehčovalo život z několika dobrých důvodů. Za a, šlo o rodinu. Vztahy s její rodinou nikdy nebyly perfektní a Dee nikdy nebyla tím, co očekávali. A za b, stejné to vlastně bylo i se zbytkem okolí. Dee se naučila stát se neviditelnou a málem by se jí to podařilo.
Nebýt toho, že ztratila stipendium na své škole daleko od domova a byla tak donucena se na konci pololetí vrátit domů.

Výsledek obrázku pro crying black hair girl
Jediným východiskem pro ní bylo uzavřít smlouvu s démonem. Ale jak?
Když se Dee omylem zaplete mezi skupinku "bezsrdcých", uzavře s démonem smlouvu a sama se k nim připojí. A mimo hromady peněz, které jí pomůžou zůstat na škole, k nim dostane i nového přítele - Jamese, tajemného a charismatického malíře. Ale jak mu může dát své srdce, když už jí nepatří?


Výsledek obrázku pro holding handsJakkoliv se Dee může zdát sobecká a zlá, opak je pravdou. Je roztříštěná, slabá a zdá se jí, že její život postrádá smysl. Nevadí jí ani uzavřít smlouvu s démonem, byť riskuje vlastní život. Jednou z jejích skvělých vlastností je humor - možná trochu černý, ale často vytváří ty nejvtipnější scény v knize.
James je oproti Dee jako protiklad. Hlídá si svou minulost, je milý, svým způsobem rozkošný a neodbytný, nehledě na to, jak dlouho se ho Dee snaží od sebe odstrčit.
V knize mimo jiné účinkuje i Deeina spolubydlící s oblibou k výbušninám, partička mladistvých bez srdce a démon, jehož neoblíbenější zbraní jsou deštníky.


"Natáhla se a uchopila jeho ruku. Jejich prsty se spojili, zápěstí přitiskla k sobě. 
A mezi nimi nebyl žádný puls."

Jak jste ze zbytku recenze mohli pochopit, v knize se objevuje námět démonů, kteří plní přání výměnou za kusy lidských těl. A minimálně já jsem tím nápadem naprosto uchvácená. Je to geniální nápad, který dává démonům nový rozměr a čím dále v knize jste, tím víc uvidíte, jak rychle se tam věci mění.

Výsledek obrázku pro crying black hair girlA s tím souvisí i ta pravděpodobně nejhorší část knihy - konec. Část, kdy se vaše srdce utopí ve vlastní krvi a samovolně vzplane, alespoň u mě. Na jednu stranu ale musím autorce uznat, že nic podobného jsem skutečně nečekala.

Knihu The Hearts We Sold bych ráda doporučila všem, kteří rádi čtou young adult nebo i fantasy, protože tady se nejedná o žádné přeslazené romantické klišé. Jedná se o nádherný příběh s dokonalými postavami a osudem, který je tak reálný, že by snadno šlo uvěřit, že je skutečný. Doporučuji.

5/5

4 komentáře:

  1. Tak to vypadá dokonale, žádnou knížku s démony jsem zatím nečetla, ale myslím, že to musím rychle změnit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonalé to je! A knihu rozhodně doporučuji přečíst, je to skutečně skrytý skvost :)

      Vymazat
  2. No teda, to vypadá na knihu která mi svým koncem ukradne srdce :D A takové mám ráda :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat