středa 21. března 2018

Recenze: Skrytá píseň - Valentina Nazarova

 Jen zmizela beze stopy a zanechala po sobě příliš mnoho otázek. Podaří se její mladší sestře rozluštit záhadu jejího zmizení, i když nemá téměř žádné stopy?



Výsledek obrázku pro skrytá píseň

Počet stran: 384
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018

Nika, studentka z Ruska kráčí přesně ve šlépějích své sestry, která je jednoho dne prostě přestala ozývat. Jako kdyby už neexistovala. Jako kdyby zmizela beze stopy. Jako kdyby byla mrtvá. Nika náhodou narazí na video, na kterém sestru uvidí a rozhodne se záhadu jejího zmizení vyřešit. Ale není to tak jednoduché jak se zdá. Nemá téměř žádné stopy, kromě jednoho videa a místa, kde její sestra žila.
A tak se Nika vydává do města Notown, aby objasnila záhadu, která jí kdysi naprosto převrátila život vzhůru nohama.

Skrytá píseň začíná zajímavě. Vracíme se o několik let zpátky, do doby, kdy se Jen nepohřešovala a psala si se svojí mladší sestrou maily. Máme tak šanci nejen poznat její sestru, ale i vytříbený hudební vkus, který se proplétá skrz naskrz celou knihou. Ale poté nadejde onen zvrat. A od té doby Nika píše pouze zprávy, na které se jí nedostává odpověď.
Přesně tímto způsobem je kniha psaná a musím přiznat, že se mi to neobyčejně líbilo. Dokonce i vzhled jednotlivých zpráv je uzpůsobený tomu, aby to vypadalo jako email, což je skutečně nádherné.

Vypravěčkou příběhu je jak jinak než Nika, která si z schránky zpráv svojí sestry vytvoří cosi jako osobní deník. A tak i když jí sestra po několik let neodpovídá, je to její způsob, jak si se sestrou přijde bližší.


Související obrázekNika jako postava je neobyčejně sympatická a dobrá hlavní hrdinka, která má sklony ke špatným rozhodnutím. Zaplete se tak nejen do několika ošklivých věcí, ale především neví, kdy je lepší ustoupit. A v tu chvíli svou zmizelou sestru připomíná nejvíce.
O Jen se toho čtenář dozvídá málo, pouhé kousky v průběhu čtení, což mě docela mrzí. Jako postava se jeví zajímavě a originálně, takže kdyby byla v knize zmíněná více než jen jako "zmizelá dívka", vůbec by mi to nevadilo.

Zápletka se jeví na první pohled jako jednoduchá, ale je to jen zdání. Autorka je mnohem šikovnější než se zdá a už po pár desítkách stran se příběh začne zamotávat a komplikovat. Rozmyšlené jsou dopodrobna i ty nejmenší detaily, na které často znovu narazíme až později.
A to psaní! Skrytá píseň se čte svižně, dobře a celou knihu si vychutnáváte jako ten nejsladší dortík. Výjimečně musím i souhlasit s tím, že je kniha podobná Zmizelé. Nevím, jak ostatním, ale Skrytá píseň mi přišla ještě lepší než tento bestseller. Má něco do sebe.
Ale první a jedinou věcí, která mi na knize nesedla, byl konec. Měla jsem velká očekávání, od poloviny knihy jsem se chvěla nadšením, aby Nika konečně odhalila, co se její sestře stalo a proč. Jenže ta očekávání zůstala nesplněná. Konec byl dobrý, musím uznat, že nic podobného by mě sice nenapadlo, ale do celkové zápletky mi nesedí.

Skrytou píseň ráda doporučím, sice to byla jenom jednohubka, ale do budoucna to bude kniha, po které s radostí sáhnu znovu. Nezklamala mě a pochybuju, že by se to stalo i v případě Vás!

4/5

Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Omega
Více o knize naleznete na stránkách - knihyomega.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

Zdroj 1

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Dnes čtu na tuto knihu asi třetí pozitivní názor, takže jsme přesvědčená, že ji musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat