sobota 17. března 2018

Společenstvo knih: Města plná kostí, prachu a démonů

 Dnes se zaměříme na jednu z mých nejoblíbenějších sérii, kterou již někteří mohli snadno uhodnout ze samotného názvu článku. Série Lovců stínů, počínaje knihou Město z kostí je jedním z nejoblíbenějších fantasy vůbec. A to platí i v mém případě!




Město z kostí, jak jsem už zmínila, je jednou z nejoblíbenějších sérií vůbec. Jedná se o jedno z prvních děl, které daly základ novodobému fantasy - jednoduše řečeno, Cassandra Clare šla s kůží na trh, protože nic jako Lovci stínů tu dřív nebylo. Ale rozhodně se to vyplatilo. Série sama o sobě má 6 dílů, k nimž poté přibývá série Pekelné stroje. Ta je čímsi jako prequelem k celému světu Lovců stínů, ale více o ni až v příštím díle. Na sérii Město z kostí volně navazuje série Paní půlnoci.

Dalšími knihami jsou poté i "Bane Chronicles", kniha s příběhy úchvatného čaroděje Magnuse Banea, Kodex Lovců stínů a další příběhy ze světa lovců stínů.

Město z kostí, první díl série poprvé vyšel v roce 2007, ale u nás v Česku byla kniha přeložena až o dva roky později, v roce 2009. A nutno dodat, že se jednalo o pořádnou katastrofu, mimo jiné z překladatelského hlediska. Každý, kdo tohle vydání četl (stejně jako já), si může vzpomenout na přeložení jména Magnuse Banea na Krasomila Pohromu. Nemluvě o té příšerné obálce, kterou mám pořád před očima.

Město z kostí Nástroje smrti 1: Město z kostí - Cassandra Clare City of Bones (The Mortal Instruments, #1) City of Bones (The Mortal Instruments, #1)

A tím se dostáváme i k jedné z nejdůležitějších částí knih - jejich vzhled. Město z kostí bylo vydáno v mnoha verzích, ale osobně mou nejoblíbenější je na obrázku číslo 3. Tuhle verzi jsem si také nedávno pořídila a plánuju si zkompletovat celou sérii - samozřejmě, v angličtině. V češtině se pro mnohé stal zachráncem Knižní Klub, který v roce 2013 vydal celou sérii s poměrně podařenými obálkami. Poslední z obrázků je původní hardbacková obálka. Krásná, že?


A dostáváme se i ke zbylým dílům série. Jakkoliv mám ráda všechny knihy, první díl je mým nejoblíbenějším a zaručuju, že pokud se vám bude líbit ten první, zaručeně se vám bude líbit i zbytek série.

Knihy jsou psány čtivým způsobem, Clare umí čtenáře zaujmout a zápletky jednotlivých knih prostě nemají chybu. Skvěle na sebe navazují, dávají smysl a občas se i narazíte na odpověď některého tajemství z prvního dílu až o několik knih později.

Série je perfektní pro i pro náročné čtenáře fantasy, přeci jen se jedná o jednu z nejlepších sérií vůbec, minimálně pro velkou skupinu lidí. A pokud nejste fanoušky rozvětvených sérií knih, máte možnost zhlédnout buď první díl Města z kostí jako film, nebo sérii skrz seriál Shadowhunters, který má aktuálně dvě řady a třetí se točí.

A to je pro dnešek vše. Jste fanoušky Lovců stínů nebo jste naopak sérii nikdy nečetli? Ať tak či tak, doufám, že se vám článek líbil. Mějte se krásně! 

-A.

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek :) Od Cassady Clare jsem četla první díl- Město z kostí a nějak mě to nenadchlo. Ale ted jsem se rozhodla jí dát druhou šanci a začala číst Paní půlnoci a ta mě bavila opravdu hodně :) Tak zkusím i její další knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus. :) A jo, paní půlnoci je vážně skvělá, stejně tak i Pekelné stroje. :D

      Vymazat