pondělí 2. dubna 2018

Minirecenze: Když se vše obrátí naruby

 Další kniha z pera talentované Becky Albertalli je zde! A je se nač těšit, protože příběh věčně zamilované Molly si získá i to nejchladnější srdce.




Výsledek obrázku pro the upside of unrequited

Pokud jste četli knihu Probuzení Simona Spiera a zamilovali jste si jí, pak byste měli okamžitě sebrat peněženku a jít do nejbližšího knihkupectví. Podělaným navrch je kniha od stejné autorky, a i když je o něco slabší, pořád jde o skvělý YA příběh!

Výsledek obrázku pro the upside of unrequitedMolly vždycky věděla, že je jiná - ať už kvůli svému vzhledu, povaze nebo zálibám, které úplně neodpovídaly hodnotám jejích vrstevníků. Ale její život se rázem změní, když si její dvojče najde perfektní přítelkyni a sama se ocitne mezi dvěma kluky, kteří jsou naprostými opaky.
Sladký, místy posmutnělý děj o dívce, jejíž nejoblíbenějším koníčkem je malování na zavařovačky, chytne každého za srdce. Molly je neuvěřitelně sympatická postava, vciťovat se do ní je jednoduché a její příběh je tak emotivní, že dokáže dohnat i k slzám. (A to bohužel říkám z vlastní zkušenosti!)

Výsledek obrázku pro the upside of unrequitedNehleďme ale jen na hlavní hrdinku, protože za pozornost stojí i další. Například Cassie - sestra hlavní hrdinky, je jednou z postav, u kterých si nikdy nejste jistí, jestli ji milovat nebo ji nenávidět. Díky ní se do knihy dostane i trocha LGBT, takže osobně se přikláním spíš k první možnosti.
Zápletka je až k pobavení jednoduchá a nenáročná. Řadí se mezi ty, kde se příliš nezabýváte složitým rozuzlením, ale jen si užíváte plynulý příběh o první lásce a hrdince, které se boří svět pod nohama. S tím přichází do mnoha knih - včetně téhle - i jeden problém. 

Předvídatelnost, která mi u téhle knihy neskutečně vadila, protože jsem u konce čekala na nějaké velké překvapení, ale pouze se mi potvrdilo to, co jsem si od poloviny knihy myslela.

Související obrázekPokud se bojíte, že by vás kniha nebavila, vůbec si s tím nelámejte hlavu. Autorka píše skvěle, o tom se mnozí mohli přesvědčit u její první knihy. A v Podělaným navrch se to nemění. Umí dobře vyjádřit pocity postav, zdůraznit maličkosti a vdechnout čtivost i obyčejnému rozhovoru. 
Nemluvě o vtipech, nad kterými se zaručeně zasmějete.

Musím přiznat, že jsem si Podělaným navrch užívala a nebýt té jedné maličkosti, zařadila by se mezi mé nejoblíbenější knihy okamžitě. Ale jsem si jistá, že jsou tací, kterým to vadit nebude. Doporučuji!

4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a YoliOriginální recenzi najdete ZDE.


1 komentář:

  1. Pěkná recenze, na tuhle knihu se taky chystám :) Snad mě mile překvapí :)

    OdpovědětVymazat