čtvrtek 2. června 2016

On My Wishlist #23


Týdenní projekt s cílem každou sobotu zveřejnit článek s několika knihami,
které leží na vašem knižním wishlistu. Projekt je od Book Chick City.


Poslední dobu jsem byla dost mimo blog, protože jsem neměla ani čas, ani chuť blogovat. Ta doba je pryč, ačkoliv jsem stále poněkud časově omezená díky tomu, že doma zrovna malujeme a mám doslova abnormálně naplněný diář, ale troška chaosu mě nikdy nezabila, takže mě nedostane ani teď. Vlastně mi ten chaos a nedostatek času na blog dělá dobře, protože se díky tomu podněcuje moje chuť na blog psát :-) A vzhledem k tomu, že je dnes caturday, je znovu čas na On My Wishlist. Tentokrát jsem s výběrem knih neměla absolutně žádný problém - náhodou jsem totiž předem narazila na pár pokladů.


Kocour Bob (James Bowen)

Neobyčejná kniha s neobyčejným příběhem. I tak lze popsat jednu z nejprodávanějších britských knih současnosti. Poutavý, autobiograficky laděný příběh o přátelství mezi mladým muzikantem a jeho kocourem byl přeložen již do 26 světových jazyků a dočkal se více než 850 000 prodaných výtisků.
James, bývalý bezdomovec a potulný muzikant, nalezl jednoho dne u svého bytu zraněného kocoura a dal mu jméno Bob. Vzniklo mezi nimi silné pouto, které pomohlo Jamese definitivně vysvobodit z drogové závislosti. Bob zároveň začal Jamese doprovázet na jeho pouličních vystoupeních v ulicích Londýna. Stala se z nich nerozlučná dvojka, jež je dodnes zajímavou atrakcí pro turisty ze všech koutů světa. Při tom všem zažívali komická i nebezpečná dobrodružství, která se stala součástí tohoto oblíbeného bestselleru.

Kocour Bob je kniha, kterou jsem si původně chtěla přečíst v angličtině v domnění, že u nás nevyšla. A copak jsem nenašla v Globusu, když jsme s mamkou a Radkem (tetin přítel) jeli do Liberce? Svět podle Boba, což je pokračování právě Kocoura Boba. Vůbec jsem neváhala a jednoduše si Svět podle Boba vzala, protože mám příběh Jamese Bowena a jeho zrzavého kočičího kamaráda moc ráda. Už nějakou dobu na internetuju sleduju spoustu stránek s tématikou pomoci zvířatům, známých internetových koček (jsem crazy-cat-lady, pokud mě máte za blázna) a samozřejmě i Jamese Bowena s Bobem. Už jsem se do Světa podle Boba trošku začetla a jsem si jistá, že první knihu musím mít. Je to neskutečně milé a svěží čtení, zároveň i skutečný příběh, který určitě stojí za pozornost.


Galveston (Nic Pizzolatto)

Roy Cady, vymahač dluhů a příležitostný zabiják, už zažil i lepší časy. Nejenom, že se od lékaře dozvěděl, že má plíce plné neléčitelných nádorů a jeho mafiánský šéf Stan mu přebral holku - teď na něj Stan navíc ještě nachystal léčku, ze které nemá vyváznout živý. Jenomže Roy má setsakramentsky tuhý kořínek. S krvavou spouští za zády a dvěma dívkami po boku, osmnáctiletou prostitutkou Rocky a její tříletou sestrou Tiffany, utíká z New Orleans do texaského Galvestonu. Nepravděpodobná, násilím a náhodou dohromady svedená trojice nachází útočiště v zaplivaném motelu plném zkrachovalých existencí, kde se Roy, zdeptaný úvahami o smrti a promarněném životě, rozhodne ještě naposledy udělat něco smysluplného...
Brilantní románová prvotina Nica Pizzolatta, autora veleúspěšného seriálu Temný případ (True detective) s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem, v hlavních rolích, který v roce 2014 doslova ohromil diváky i kritiky.

Na Galveston jsem narazila náhodou, když jsem si něco hledala na Buxu. Nemá vůbec špatnou obálku ani název, navíc je od Knižního klubu, tak jsem si tu knihu prostě rozklikla. Zběžně jsem očima přelétla anotaci a pustila si trailer... a znovu si přečetla anotaci a znovu si pustila trailer... a už byl na mém wishlistu. Tahle kniha vypadá skutečně moc dobře, zvlášť s hlavním hrdinou si určitě sednu.

Cena za dokonalost (Céline Raphaël)

Když malá Céline projevila hudební nadání, koupil jí otec klavír a rozhodl se, že z dcerky vychová virtuosku. Jeho praktiky se však velmi odlišovaly od běžných rodičovských a pedagogických metod. Spočívaly v ponižování, týrání, bití, odpíral dcerce stravu, nebo ji naopak nutil sníst zbytky smíchané v odpornou šlichtu. Běžně ji zamykal, vyhrožoval jí a jeho slova: Jsi horší než pes, se dítěti nesmazatelně vryla do paměti. Holčička se nakonec ocitla na pokraji smrti. Kniha je otřesný a neuvěřitelně silný dokument, který se ve Francii zařadil mezi bestsellery.

Stejně jako na Galveston jsem narazila i na Cenu za dokonalost. Uznávám, že obvykle takové knihy moc nečtu, ale zrovna tahle mě něčím jednoduše zaujala. Netuším čím, ale očarovala mě. A když už jsem v takovém očarování-rozčarování, tak si jí moc ráda přečtu, protože je dost odlišná od mého klasického čtiva. A troška změn neuškodí, alespoň v tomhle rozhodně ne.

0 komentářů:

Okomentovat