úterý 17. října 2017

Recenze | Strom lží - Frances Hardinge

 Od Nakladatelství Omega jsem nedávno obdržela recenzní výtisk na tuto knihu - Strom lží. Na první pohled mě anotace i obálka uchvátila a tak jednoduše nešlo odolat. No, a dnes se podíváme, jak se mi kniha líbila.

(Možný výskyt spoilerů, čtěte na vlastní nebezpečí!)




Počet stran: 346
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017

Faith neměla lehký život. Jako dívka v devatenáctém století nikdy nemohla projevovat zájem o svoje sny, oblíbené činnosti nebo vědu. Jediné, co mohla dělat bylo tiše vzhlížet k otci, který jako reverend a vědec prováděl přesně ty věci, po kterých Faith toužila. Rodina však byla náhle nucena opustit město a přestěhovat se na jeden z malých ostrovů - Vane. 
Věci, které se zdály být hrozné, se začnou stávat jen horší. Lidé na ostrově nemají rádi Faithinu rodinu, její otec je nařčen ze spousty věcí a co víc - nakonec zemře za záhadných okolností a nikdo kromě Faith nevěří, že by mohlo jít o něco jiného než sebevraždu.
Aby zachránila pověst svého otce, pouští se Faith do pátrání, které jí zavede až k samotné zvláštní rostlině, kterou její otec nazýval strom lží. A přesně ta je klíč ke zjištění celé pravdy.

Strom lží je pravděpodobně jedna z nejvíce zajímavých a zamotaných knih, jaké jsem kdy četla. Historická četba spojená s fantasy totiž nejen příjemně překvapí, ale zároveň si její čtení vychutnáte. Za to můžeme vděčit především drobnému detektivnímu nádechu, když se Faith snaží zjistit pravdu.

Faith jako hlavní hrdinka byla oddechovou změnou od knih, které jsem četla v poslední době. Mladá, vychytralá a zvědavá dívka, bažící po vědomostech, zároveň však s kotvou uvázanou kolem pasu. Faith v jejím snu brzdilo prakticky vše - od její příliš úzkostlivé matky po bratra, kterému musela dělat chůvu. Ale po smrti jejího otce se vyvlékla z vlastních pout. Udělala by cokoliv, aby zjistila, co se stalo.

Celkově vzato, děj je velmi dobře vykreslený a období skvěle popsáno. Každý detail mi připomínal v jakém období se kniha nachází a skutečnost toho popisu pro mě samotnou byla dechberoucí. Od šatů, tradic, mluvy, chování... Na tuto stránku knihy není možné si stěžovat, protože není v čem. Dalším příjemným detailem bylo množství postav. Nebylo jich příliš, nedaly se splést a jejich charaktery jen umocňovaly celou historickou část knihy.

Pokud se zadíváme na děj po příběhové stránce, musím uznat, že si autorka ukousla velké sousto. Muselo být těžké skloubit do reality nereálné věci tak, aby dávaly smysl. V jistém ohledu se jí to podařilo, v jistém ohledu mám z děje rozporuplný pocit, kvůli několika nedořešeným věcem, které mi nedávají smysl.

Na samotném začátku se ocitáme na lodi, v zimě a mokru, kde Faith i její rodina plují do jejich nového domova - na ostrově Vane. Společnost jim dělá i Faithin strýček, který se rozhodl pomoct svojí sestře v těžkých časech a proto odcestoval s nimi. Ale nikdo z nich kromě Faithina otce nezná pravý důvod odjezdu na ostrov. A právě ten se začne během čtení pomalu prodírat skrz lži až na povrch.

Konec knihy mě upřímně vzato příliš nepřekvapil. Jak byl celý zbytek knihy napínavý, konec mi přišel víceméně jen jako stručné shrnutí toho, co už si čtenář dávno myslel. Většina tajemství byla odhalena, smrt jejího otce byla objasněna a Faith tak splnila svůj slib. Nic víc, nic míň.


Osobně jsem měla po dočtení knihy poněkud rozpolcený názor a nebyla jsem si úplně jistá, co si o knize myslím. Šlo o příjemnou a zvláštní četbu, kterou můžeme rozhodně nazvat jako originální. Přesto, na druhou stranu zde bylo několik věcí, které mě mírně zklamaly, proto mám na tuto knihu poněkud neutrální názor.

3,5/5

Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Omega!
Více o knize naleznete na stránkách - knihyomega.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE



Zdroj 1 | Zdroj 2

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze a blog :) Mám radost, že jsem váš blog objevila :) A tato kniha mi přišla k recenzi, zrovna se na ni chystám, tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! A jsem si jistá, že zklamat by neměla. Jde o moc hezky vymyšlený příběh a příjemně mě potěšilo, že jsem našla něco, co není stejně omílané jako velká část novějších fantasy knih. :D

      Vymazat