čtvrtek 5. dubna 2018

Minirecenze: Kosení může dostihnout každého

 Hledáte jedinečný, krví nasáklý a dobrodružný svět? Pak Smrtka, která již brzy vyjde, patří mezi tituly, které byste si měli, co nejdříve přečíst. Jsem z ní (stále) unesená, obzvlášť, když se mi do ruky dostalo její vydání ještě před korekturou.



Výsledek obrázku pro scythe book

O téhle knize jsem slyšela hodně - především ze zahraničí, kde si knihu Smrtka, pod původním názvem Scythe, neuvěřitelně vychvalovali. Byla jsem proto zvědavá na to, co se z knihy vyklube. A nemohla bych být nadšenější.

Výsledek obrázku pro scythe bookPřirozená smrt už dávno svět netrápí, všechny nemoci, stáří nebo nehody, nikoho neovlivňují. A od toho vznikly smrtky. Spolek lidí, jejichž cílem je udržet hladinu lidské populace, aniž by se zvyšovala. A to zahrnuje kosení - náhodný výběr lidí, kteří jsou zavražděni. 
Citru by v životě nenapadlo, že by se mohla setkat se Smrtkou, rozhodně ne tak krátce po jejím narozením. A pak se stane učednicí jedné z nich, stejně jako Rowan, který o nic podobného nestál. Ani jeden z nich netuší nic o nebezpečí, které se kolem nich točí.

Výsledek obrázku pro scythe bookKniha se dělí do dvou dějových linií, každá z pohledu hlavního hrdiny. Pozitivní je, že se ty dvě nepřekrývají a perfektně navazují jedna na druhou. Nemusíme tedy zbytečně číst určité pasáže vícekrát. 
Bonusem jsou deníkové zápisky smrtek, které v knize potkáte nebo jsou zde zmíněny - zde se čtenář dozvídá především více o historii světa v knize.

Je skvělé, že ani hlavní hrdinové si nejsou vůbec podobní. Citra je perfektní ukázka tvrdohlavosti a cílevědomosti, protože je schopná udělat cokoliv, aby Rowana překonala. Rowan je oproti tomu velmi silný, odvážný a rozumný. Je ochotný obětovat se pro druhé, bez zaváhání.
I mezi vedlejšími postavami můžeme najít pár skvělých charakterů. Drzého a odporného záporáka, kterého byste nejradši pokosili sami, nebo smrtku, která vůbec není tak zlá, jak by se mohla zdát.

Nebýt příliš rychlého začátku, zápletka by byla ideální. Jste totiž vrženi přímo do víru věcí. Čtenář nemá čas na to se seznámit s postavou nebo se rozkoukat v novém světě. Nevyhovovalo mi to a i chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla.

Výsledek obrázku pro scythe book fanartJinak spádů, zvratů a nečekaných překvapení má kniha nespočet. Nikdy si nemůžete být jistí tím, co se stalo, protože nakonec to stejně dopadne jinak. A to ani nemluvím o tom, jak se autor vyžívá v popisování kosení. Je dost možné, že by slabší žaludky mohly mít při čtení problémy, protože krvavé scény jsou popsány až s fascinující detailností. 

Neal Shusterman píše skvěle! To bylo milým zjištěním, protože jsem od něj žádné dílo nečetla, ale stylem psaní mi sedl. Umí skvěle naladit atmosféru, zdůraznit některé scény a především ladně přecházet z pohledu Citry a Rowana.

Za sebe jsem si čtení Smrtky neskutečně užila a nenávratně se zařadila mezi mé oblíbené knihy. Nemůžu se dočkat druhého dílu a upřímně doufám, že bude vydán brzy. Doporučuji.

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Yoli! Originální recenzi najdete ZDE.

0 komentářů:

Okomentovat