sobota 28. července 2018

10 důvodů... proč si (ne)přečíst 13 Reasons Why

V dnešním článku se nezaměříme na hromádku knih, ale pouze na jednu. A jak můžete hádat podle názvu, jedná se o důvody, proč si přečíst nebo naopak nepřečíst knihu 13 důvodů proč, kterou mnozí milují a mnozí nenávidí. Pojďme se dnes podívat na plusy a mínusy knihy.


Třináctkrát protoThirteen Reasons WhyThirteen Reasons Why

Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune první kazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu. Proč tedy znovu vstupuje do jeho života? A navíc ho svým způsobem obviňuje z toho, co se stalo... proč? To je otázka, která se mu stále převrací v hlavě a na těch sedmi kazetách je třináct důvodů...


Důvod první

Začněme u pravděpodobně nejdůležitější věci, kterou je si při čtení knihy uvědomit. A to tím, že se zabývá vážnými tématy jako jsou deprese, sebevražda a působení okolí na druhé. Samozřejmě, ne každému je podobné téma příjemné a ne každému bude příběh vyhovovat. Ale je důležité, aby se o podobných věcech mluvilo. Protože jak jde v mnoha případech vidět, uzavírání do sebe příliš nesvědčí.

Důvod druhý

Tentokrát se zaměříme na to špatné. Jak jsem zmínila, třináct důvodů proč se zabývá opravdu vážným tématem. Přesto to nikdy nebude úplně reálné. Pokud jste nikdy neprošli podobnými problémy, kniha vždycky bude spíš takový odraz reality než jeho přesná kopie. A to je důležité brát na vědomí, pokud se jedná o knihu, kterou nepíše člověk, který si stejnými záležitostmi prošel.

Důvod třetí

Výsledek obrázku pro thirteen reasons whyPokud vás příliš neoslovila Hannah, nemusíte se bát. V knize najdete mnoho (troufám si říct) zajímavějších postav, které si vaše srdce získají spíš. Každá z postav je něčím jedinečná. Ať rasovou příslušností, sexuální orientací, zvláštním aspektem povahy nebo netypickým koníčkem. 

Důvod čtvrtý

Největší propagaci knihy rozhodně zapříčinil seriál, který si zamilovalo mnohem víc lidí než knihu. Osobně mám radši knižní verzi a to především kvůli jediné věci. Seriál se samozřejmě nedrží předlohy úplně a některé scény jsou skutečně přehnaně zveličelé. Nemluvě o druhé sérii, která už na žádnou knižní předlohu nenavázala a prostě pokračuje dál, načež z toho vylezl podle mého ještě horší výsledek, připomínající spíše průměrný seriál, kde se děj neustále točí v kruzích a postavy se maximálně hádají. Každopádně je fajn mít na výběr, pokud se vám do čtení knihy nechce, můžete si příběh užít i jinak.


Důvod pátý

Základní myšlenka knihy je perfektní. A originální. Jistě, příběhů o lidech, kteří spáchali sebevraždu, bylo mnoho, přesto na Hannině smrti je cosi jiného. Způsob jakým odešla skutečně zanechal v postavách odezvu. A ty samotné kazety? To je nápad doslova geniální. 

Výsledek obrázku pro thirteen reasons why gif
Důvod šestý

Osobně mi vadilo, jakým způsobem byla kniha ukončená. Přišlo mi to strašně uříznuté a nedomyšlené. V seriálu se alespoň ten konec uzavřel trochu lépe, čímž u mě získal velké plus, ale podle mého je konec nejslabší částí. Což úplně správně není.

Důvod sedmý

Autor píše velmi dobře. Pasáže v knize nejsou nudné ani nijak zbytečně protahované, neobsahují zbytečná kvanta detailů, ale zaměřují se na to podstatné. Kromě již zmíněného konce jde vidět, že děj je důkladně promyšlený, dává smysl a je (rozhodně) šokující. Když už si myslíte, že vás nic nepřekvapí... Bum. Čas na další nahrávku.

Důvod osmý

Nevím, jak ostatní, ale sama jsem knihu četla v angličtině a ne v češtině, ačkoliv u nás kniha vyšla už mnohem dřív, pouze s jiným názvem a obálkou (kterou radši ukazovat nebudu, eh). Každopádně, angličtina v knize je opravdu jednoduchá. Každý s úrovní B a výš je schopný přečíst ji prakticky bez problémů. Neobsahuje žádná těžká slova nebo spojení, jen samá běžná slova, se kterými se můžete setkávat denně na internetu nebo ve filmech. Takže, kdo chce potrénovat angličtinu, může s chutí do toho!

Důvod devátý

Výsledek obrázku pro 13 reasons why gif
Kniha nepatří k žádné sálodlouhé sérii, což je po nekonečném množství duologií, tri(a více)logií úžasný pocit. Je to poměrně krátká kniha, která má uzavřený konec. A kdybyste náhodou chtěli víc - jak jsem už zmínila, můžete pokračovat v příběhu můžete skrz seriál, byť na něj není oficiální předloha.

Důvod desátý

Jsou zkrátka knihy, které by se měly přečíst. Nejde o to, že by byly nějak extra skvělé, ale o to, že by si na ně zkrátka měl člověk udělat vlastní názor. 13 Reasons Why podle mého do této kategorie patří. Buď ji budete nenávidět nebo milovat, nic mezi tím.

Jak jste na tom vy s touto sérií?

2 komentáře:

  1. Tvůj blog miluju! Knihu jsem začala číst..a pak jsem ji zas po 3 stranách položila..nenadchlo mě to, jako snad většina knih kolem kterých je hrozný boom..takže za mě NE

    OdpovědětVymazat
  2. providing the next. Ill unquestionably come back once again but once again for your superb deal a lot far more in case you guard this up. Dont do away with hope if not at the exact same time numerous males and women see your imaginative and prescient vision, know you can have attained a fan proper the subsequent who beliefs what it RCG Online Store

    OdpovědětVymazat