úterý 24. října 2017

Filmovo-seriálový koutek | Seriálové tipy #5

Seriály se opět pomalu nakupily a tak pro vás mám další dávku typů, na co se podívat. Tentokrát se podíváme na Fear The Walking Dead a novou sérii American Horror Story - Cult. Myslím, že je opět na co se těšit! 



Je to už nějaká doba, co jsem se zmiňovala o The Walking Dead - což je samo o sobě jeden z opravdu hodně známých a oblíbených seriálů, který vyniká především na poli svého žánru, tedy zombie tématiky.

Existuje k němu ale také spin-off, který nese název Fear The Walking Dead. Právě díky tomu máme možnost nahlédnout do období, kdy zombie nákaza teprve vypukla a jak její šíření probíhalo. To odpovídá na některé otázky, které se v TWD v průběhu sérií příliš nevysvětlily. 
Všechno začíná ve chvíli, kdy se Nick Clark probouzí v doupěti drogově závislých - a nachází mrtvá, ošklivě poraněná těla. Prvotní šok se jenom znásobí, když se stane svědkem toho, jak se jedna z prvních zombie „krmí“ na jednom z mrtvých těl. Po zběsilém útěku z budovy se ocitá v nemocnici, bez možnosti někomu říct co vlastně viděl - nikdo by mu stejně nevěřil, protože sám bere. 
Později se ale i Nickova matka Madison setkává se zmíňkou o tvorech, kteří se živí lidským masem - jako školní poradkyně narazí na studenta, který přijde s nožem kvůli sebeobraně. I přes počáteční nedůvěřivost pravda nakonec vypluje na povrch. Na internetu se objeví videa lidí, kteří naprosto zešíleli a začali napadat a požírat ostatní. A to i přesto, že byli postřelení od policie a měli dávno zemřít. 

Po definitivním vypuknutí chaosu se rodina Clarků společně s Madisoniným přítelem ocitají v karanténě, netušíc co se pořádně děje. Armáda nakáže kompletní uzavření a nikdo netuší, co bude následovat.

Osobně mi přišel začátek Fear The Walking Dead slabší, ale průběhem času jsem zůstala naprosto ohromená. FTWD má aktuálně tři série a způsob, jakým se děj i postavy vyvíjejí je opravdu úžasný. I přes trošku pomalejší rozjezd je to nesmírně napínavé, akční a hlavně postavy jsou moc zajímavé. Na první pohled mohou působit oproti těm z TWD trošku obyčejněji, ale dokáží opravdu překvapit. Celkově bych tenhle seriál doporučila nejen fanouškům právě původního The Walking Dead, ale celkově i příznivcům napínavých, akčních nebo přímo zombie seriálů a filmů.
Sama jsem teď před pár dny koukala na finále třetí řady a jsem opravdu velice nadšená. zatímco TWD v mém případě ztrácí v posledních dvou sériích ráz, tenhle seriál ho naopak získává. Jednoznačně doporučuji! Pro zajímavost - fanoušci Lexy z The 100 si dost možná také přijdou na své. V seriálu totiž hraje i herečka Alycia Debnam-Carey - coby dcera Madison, Alicia. 

Také začala nová série známého seriálu American Horror Story, která nese název Cult. Ta tentokrát i po překvapení při sérii Hotel a Roanoke poněkud překvapila... A osobně nevím, jestli v dobrém slova smyslu. 

Hlavní hrdinkou je Ally, která se pomalu zhroutí po volbách - když vyhraje Donald Trump. Ona a její manželka Ivy se - coby lesby - začnou poněkud obávat toho, co bude následovat. Všechno se začne o to víc zhoršovat, když se Ally vrátí její staré fobie. Strach z klaunů, strach z děr, z krve... Je to jenom zlomek toho, co ji trápí. 
Později ale dojde k hrozivé vraždě jejich sousedů. Je pronásledovaná jakýmisi lidmi, co se oblékají jako klauni. Také v restauraci najde jednoho člověka z personálu - smrtelně zraněného a umírajícího. Třebaže ji policie sprostí jakýchkoliv obvinění, která místo toho padnou na jednoho z kuchařů, visí nad ní velký stín pochybností. Ten se vší tíhou dopadne v moment, kdy Ally nedopatřením zastřelí právě onoho kuchaře před svým domem - v době výpadku elektřiny, když ho za ní pošle její žena Ivy. Tehdy se z ní stane doslova terč. Lidé začnou protestovat před restaurací, kdosi na internet vyvěsí nechutný inzerát jejím a Ivyiným jménem a jejich ulicí nejednou projede jakési auto vypouštějící podivné chemikálie, kvůli kterým zahyne spousta ptáků.
Zdá se, že to všechno má jakousi spojitost s těmi klauny, které viděl i Allyin a Ivyin syn Oz při vraždě sousedů... A také s tajemným Kaiem, který mezi lidmi působí jako dokonalý manipulátor. Věci jsou ale mnohem komplikovanější, než se zdá... 

Na Cult jsem se opravdu těšila. Mám American Horror Story moc ráda a tohle rozhodně nebyla výjimka. Horší to začalo být v době, kdy se objevovaly první teasery a plakáty - většina totiž obsahovala „trypofobní věci“ (tedy věci s dírkami... Nedoporučuji vám to googlovat, nalezli byste sérii moc ošklivých obrázků - obecně je ale pro vysvětlení trypofobie nejlepší semeník lotosu. Jeho struktura je pro trypofobiky rozrušující nebo přímo děsivá) a tak jsem musela dokonce stránku na Facebooku odlajknout.
Když začalo vysílání, měla jsem opravdu smíšené pocity, což mám ještě do teď. Celá ta série mi přijde naprosto zmatená a... ano, tak trochu podivná. Nemůžu říct, že bych byla nadšená. 

Co musím ale vypíchnout jako nesmírné pozitivum je herecký výkon Evana Peterse. (Kai, v předchozích sériích asi nejznámější za svoji roli Tatea v první sérii) Ten byl úžasný už v předchozích sériích, ale tentokrát je jeho role velice... Odlišná. Osobně jsem byla velice překvapená a ohromená tím, jak Kaiovu postavu ztvárnil. Jestli je něco na Cultu opravdu vydařeného, bude to právě Kai - jako postava působí tajemně, dokáže šokovat, ale hlavně... Nahání tak trochu strach.
Mezi herci se objevily i jiné známé tváře - mezi nimi i dvě herečky ze Scream Queens (Emma Roberts, Billie Lourd) a také Lena Dunham nebo Adina Porter. (AHS: Roanoke, The 100) 

Celkově vzato je Cult zaměřený spíš než na paranormální věci na lidský charakter a tématiku spiknutí, což se víceméně prolíná na pozadí událostí z voleb, které v ději hrají také vlastní roli. Rozhodně se můžete těšit na řadu překvapivých zvratů, hodně zajímavé postavy - ty především - ale hlavně i na prvky právě různých fobií, kterými Ally trpí. Osobně mi tato série přijde poněkud slabší, než ostatní - ale je to zase něco jiného a lhala bych, kdybych tvrdila, že to za nic nestojí. Hlavně postavy jsou v tomhle případě důležité a zajímavé. Velký palec nahoru patří Evanu Petersovi, který coby Kai dokázal nejen šokovat, ale vyvolat také pěknou vlnu hrůzy. 

Sledujete některý z těchto seriálů?
Jaký na ně případně máte názor? 

3 komentáře:

  1. Na Fear the Walking Dead se moc neshodneme. První řada mě nebavila, řešily se hlavně rodinné problémy, druhá řada byla už super, ale třetí mi zas žádná sláva nepřijde. Podle mě to je zaměřené hlavně na ty vztahy, než zombie. Živí mrtví mě baví stále na 100%.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. jako sorry ale vsechny jsou desne strasidelny to nedavam !!! :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som pozerávala iba AHS, no zasekla som sa niekde pri druhej sérii. Tam ma to už až tak nebavilo. Ale prvá séria sa mi veľmi páčila.
    No inak súhlasím s Rachel Roo. Nemám veľmi rada horory a zombíkov. Jediný film so zombíkmi, ktorý ma bavil a neumierala som pri ňom od strachu, bol Warm Bodies. :D

    OdpovědětVymazat