úterý 31. října 2017

Recenze | Jak se točí Cizinka - Tara Bennett

 Mnoho lidí je v dnešní době naprosto okouzleno sérií knih Cizinka, které před pár lety dostaly i podobu seriálu. V dnešní recenzi se tak podíváme na krásný průvodce natáčení seriálu Cizinka, který se bezesporu stal jedním z nejlepších seriálů, které věrně napodobují knihu.


Počet stran: 240
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017
Série Cizinka pro mě až do nedávné doby byla jedním velkým neznámým otazníkem, který mě ale díky všem pozitivním ohlasům neskutečně lákal a uchvacoval mě. Především jsem se na ni zaměřila díky doporučení jedné kamarádky ze školy a tím jsem se do téhle série zamilovala. A stejně tak i do této knihy. V poslední době se seriál Cizinka stal mým oblíbeným a proto mě nově vydávaná příručka seriálem neskutečně zlákala k přečtení a prozkoumání krásných fotek. Neváhala jsem.

Mimo samotné příručky se na začátku knihy vyskytuje i zhruba tří stránková předmluva od samotné autorky knih - Diany Gabaldon. Opravdu mile mě potěšilo, jak sympaticky a příjemně se autorka jeví a mluví ke svým čtenářům a vypráví o vzniku samotného seriálu. Jde o takovou třešničku na dortu, pár zajímavostí, než přijde hromada zajímavých informací a fotek.

Průvodce se zaměřuje na všechny díly v první a druhé sérii seriálu - celkově tedy dvacet devět dílů seriálu z nichž byly vyňaty všechny drobnosti ohledně natáčení, přípravy nebo i chvilky, které nastaly na scéně. Mimo toho zde je i počátek vzniku seriálu. Zde se autorka zaměřuje na samotný vývoj, kdy proběhlo psaní scénáře, místa, kde se Cizinka točila nebo tvoření ústřední písně a titulků.

Asi nejzajímavější věcí, která mě v knize zaujala je příběh herců, kteří ztvárnili hlavní role. Mimo Claire nebo Jamieho v knize můžeme potkat Geillis nebo bratry z rodu MacKenzie. V této části knih se dozvíme náhled herců na svou postavu, to, co všechno museli pro hraní obětovat a například i o jakou roli původně stáli.

Vizuální provedení knihy je naprosto úchvatné. Ačkoliv má kniha velký formát a je tedy hůře skladovatelná než obvykle rozměrné knihy, nic to nemění na její velkoleposti a zpracování. Neuvěřitelně se mi líbí použití rozmanitých, ale přesto ladících fontů, precizně vytvořených stránek a také kvalitní fotky, který zážitek ze čtení jen prohlubují. Skutečně, kdokoliv to dělal s tím musel mít neuvěřitelnou práci a za to si zaslouží velkou chválu.

Ačkoliv nad tím stále přemýšlím, není nic, co bych knize mohla vytknout. Příručka mě nadchla, četla jsem jednotlivé kapitoly ihned poté co jsem shlédla určitý díl a poskytla mi víc než motivaci se pustit i do čtení samotných knížek.

5/5


Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Omega
Více o knize naleznete na stránkách - knihyomega.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE



Zdroj 1 | Zdroj 2

3 komentáře:

  1. Tahle knížka pro mě nebude, Cizinka mě nějak všeobecně nazujala... Na film se možná podívám, ale publikaci o natáčení nepotřebuji...:) Pro fanouška to je ale určitě paráda. :)
    Máš krásný blog a super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizince dej určitě šanci, jde o skvělou sérii a o seriálech ani nemluvím! :) Děkujeme moc!

      Vymazat
  2. O této sérii jsem začala opravu přemýšlet - ale spíše o knihách než seriálu, protože co se toho týče... neumím si na seriály jednoduše udělat čas, třebaže bych chtěla. Ale knihy si chci pořídit a přečíst (konečně by Písně ledu a ohně nemusely držet prvenství v počtu stran xD).

    OdpovědětVymazat