úterý 19. června 2018

Recenze: Hon za pomstou

 Marissa Meyer si srdce mnohých čtenářů získala právě díky sérii Měsíční kroniky, ale Renegáti jasně dokazují, že autorce jde vše a nejen sci-fi retellingy. Tentokrát se podíváme do dystopického světa, plného řádu, ale i skrytých hrozeb. Do světa Renegátů a Anarchistů.



Výsledek obrázku pro renegades book

Jakmile se oznámilo vydání Renegátů, všichni byli nadšení, ať už kvůli velmi pozitivním recenzním ze světa nebo tomu, že se konečně vydává další kniha z pera úžasné Marissy Meyer. Ať se řadíte mezi jakoukoliv skupinu nebo jste jen na knihu zvědaví, už na začátku mohu říct, že o zklamání se rozhodně nejedná.

NightmareAnarchie svět opustila už před lety a život Novy od té doby nebude stejný. Ztratila vše a jediné, co jí zbylo, je planoucí nenávist a touha po pomstě vůči Renegátům - ochranitelům lidí, kteří kdysi Anarchisty svrhli a nastolili "pořádek". Jenže, když se Nova přiblíží k vyplnění svého cíle, ukáže se, že to vůbec nebude tak jednoduché, jak plánovala.
I když první díl začíná zdlouhavě a chvíli trvá, než si vše uspořádáte v hlavě, nakonec se kniha rozběhne a první zvraty a odhalení na sebe nenechají dlouho čekat. Ukazuje se, že svět by nakonec mohl být úplně jiný, než ho Nova vykresluje. A to především proto, že na scénu i přichází druhý hlavní hrdina - Adrian, který patří mezi Renegáty a je ochoten udělat cokoliv, aby lidi ve svém světě ochránil.

Novu by se nejsnadněji dalo popsat jako dívku, která je natolik zničená světem, že se rozhodla ho zničit. Právě proto se snaží o zničení Renegátů, čehož se zhostila s nadšením a cílevědomostí. Nově nechybí chytrost, drzost ani síla, což z ní dělá skvělou hlavní hrdinku, která vás dokáže vždycky překvapit - ať se jedná o začátek nebo konec knihy.
Adrian je zpočátku hodně tajemná postava, o které se více dozvíte až během čtení. Ale jeho loajalitu ani odvahu mu nikdo upřít nemůže.


Osobně by mi stačilo, kdyby kniha byla méně detailnější a zabývala se více dějem než vytvářením vztahů mezi postavami - o což zhruba první čtvrtinu knihy šlo. Naštěstí, hned poté v ději následovala akce, proto mi to nakonec v celku příliš nevadilo, ale rychlejší začátek by knize jen přilepšil.

To, že Marissa Meyer píše skvěle, není žádným překvapením. Svojí obvyklou laťku si udržuje i v Renegátech a celá kniha se čte svižně. K tomu přihoďte i autorčin skvělý smysl pro zvraty a načasování u knihy bez problémů skončíte na několik hodin, neschopní se odtrhnout.

Dlouho jsem váhala jaké hodnocení knize dát, ale protože se mi Renegáti neskutečně líbili a bavili mě, myslím, že nakonec je to docela jasné. Za sebe nemohu než doporučovat a těšit se na další díl!

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros media
Originální recenzi najdete ZDE.

Zdroj 1 | Zdroj 2 | Zdroj 3

0 komentářů:

Okomentovat