čtvrtek 29. března 2018

Minirecenze: Dvůr, který ukradne Vaše srdce

 Další z minirecenzí, kde se podíváme na jednu z nejlepších knih, které letos vyšly. A po které určitě i všichni prahnou!
Za knihu děkuji Databázi knih a Albatrosu!



Výsledek obrázku pro court of wings and ruin

Počet stran: 720
Vazba: Paperback
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2018

Třetí díl úchvatné fantasy série, na který se těšila neuvěřitelná spousta lidí, konečně vyšel. Pro mě to bylo neuvěřitelně dlouhé čekání, protože po onom napínavém ukončení druhého dílu, čekat na třetí byla naprostá muka. Ale stálo za to si počkat.
Protože tenhle díl je naprostá pecka!

Výsledek obrázku pro court of wings and ruinFeyre se stala vězněm vlastní noční můry. Vrátila se na Jarní dvůr, spolu s Tamlinem a Lucienem, i když nepřišla dobrovolně. Ale má svůj úkol, který zde musí splnit. Zničit Hybern. A to půjde pouze jen, když si bude hrát na poslušnou ženu jarního vladaře, kterého z hloubi srdce nenávidí a stane se špehem.

Zatímco se druhý díl soustředil především na romantickou zápletku mezi Feyre a Rhysandem, zde se už od začátku pouštíme do akce, která nekončí dříve než poslední stranou. 
Autorka krásně promísila bojovou zápletku s tou romantickou, na což se mohou těšit především fanoušci Rhysanda. 

Postavy nejsou zklamáním. Přibude pár nových, které si zamilujete, ale stejně tak vyjde najevo i pravda o těch starých. Těšte se, protože některá z tajemství, které určité charaktery skrývají, jsou skutečně šťavnatá. A co se týče hlavní hrdinky, je poznat, že se od té naivní a slabé smrtelnice úplně změnila. Stala se z ní silná a neohrožená žena, která udělá cokoliv, aby uspěla. 
Více se dozvíme i o rodině Feyre - přesněji jejích sestrách, které se konečně v knize objeví více.

Výsledek obrázku pro court of wings and ruinJe velmi těžké říct, co bylo na knize nejlepší. Romantická zápletka je neuvěřitelně sladká, užíváte si jí a prakticky prosíte, aby určité scény nikdy nekončily. Tvoří dokonalý kontrast oproti temné době, která v knize probíhá.

Fantasy zápletka se zde o něco více zkomplikuje. Na Feyre čeká boj, mnoho odhalení a bitev, kde bude muset něco obětovat. I když se zde vyřešilo mnoho tajemství, líbí se mi, že si autorka nechala pár i do příštího dílu. Což vede i jednomu problému, který se mi na knize nelíbil.

Výsledek obrázku pro court of wings and ruin fanartKonec, byť byl neobyčejně emotivní, silný a napínavý, skončil otevřeně. A to pro mě bylo drobné zklamání. Jediné štěstí, že čtvrtý díl vychází ve světě brzy a na jeho překlad snad nebudeme čekat dlouho.

Pochválit musím i autorčin osobitý a neuvěřitelně čtivý způsob psaní. I když má na svém kontě už pár knih, po technické formě musím přiznat, že se mi tato kniha líbí od ní nejvíce. Zvraty má perfektně načasované, nejsou zde žádné zdlouhavé pasáže ani přebytečné scény, které knihu prodlužují. 

Za sebe Dvůr křídel a zmaru doporučuji celým svým srdcem. Fanoušky nezklame, budete ji milovat. Pokud chcete dát sérii šanci, určitě za to stojí. Doporučuji.

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros mediaOriginální recenzi najdete ZDE.


4 komentáře:

  1. Proč minirecenze? To je zcela plnohodnotá a nutno dodat že opravdu povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a nevím, přišlo mi to takové příliš vyumělkované na obyčejnou recenzi - ono z nějakého důvodu si na těch mini dávám záležet více. :D

      Vymazat
  2. dnes jsem na to koukala v obchode... ze bych si poridila prvni tri dily u nas vydane... ale nakonec jsem sbalila Grisu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grishu si chci také přečíst, ale (zatím) bych Dvůr za nic nevyměnila. Stojí to za to, takže až budeš mít možnost, určitě se do série pusť! :D

      Vymazat