pondělí 12. března 2018

Recenze: V úkrytu - Liz Nugent

 Tajuplných thrillerů nikdy není dost, obzvlášť, když v hlavní roli je ambiciózní matka, snadno ovlivnitelný otec, syn, který se většinu života zabývá svým fyzickým vzhledem a problémy ve vztazích a mrtvé tělo dívky, které je ukryto na jejich zahradě.



Výsledek obrázku pro v úkrytu omega

Počet stran: 284
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018

Lydii během jejího manželství potkalo spoustu problémů, ale žádný z nich nebyl tak vážný jako ten, který se znenadání objevil v roce 1980 a téměř zničil celý její život. Annie Doyleová, dívka bez domova, závislá na drogách. Zakopaná na jejich rodinné zahradě namísto jezírka Lydiiným manželem, který ji zabil. Pro její rodinu nastanou těžké časy, plné vyšetřování, dalších tajemství a smrti.

Lydie se vždy snažila být perfektní ženou, která bude svému manželovi rovnocenná. Její počínání ale zkazila sama Annie, která se zapletla do věcí, které způsobily i její smrt. Zpočátku je její smrt klidná, ale postupem času na světlo vyvstanou otázky. Kam Annie zmizela? A jak s tím souvisí známý a spravedlivý soudce Andrew - Lydiin manžel?
Jediný, kdo se dozví pravdu je Laurence, syn, který se náhodou ocitl ve špatné chvíli na špatném místě a nevědomky se zapletl do událostí, které se s ním táhly i o další desítku let později.

Děj je plný různorodých postav, od méně po více významné, ale většinu z nich spojuje právě záhada mrtvé Annie Doylové. Právě postavy představují jednu z nejlepších částí knihy, protože s postupem času čtenář zjistí, kým skutečně jsou. A tou pravděpodobně nejdůležitější postavou není Lydie, jak by si někdo mohl myslet. Vše se točí kolem Laurence, jejího syna.

V úkrytu se dělí na dvě dějové linie. V první z nich se střídají pohledy Lydie a Laurence, druhá z nich vypráví příběh Karen - sestry mrtvé Annie, která ani po delší době nevěří, že její sestra zmizela a nehodlá to tak nechat. Obě linie se skvěle doplňují a poskytují čtenáři dobrý přehled nad všemi událostmi v knize.

Výsledek obrázku pro creepy house

Nejdůležitější je ale zmínit jednu věc. Nečekejte žádný thriller, kde se budete zběsile hnát za motivem vraha nebo se budete snažit proniknout do mysli hlavního hrdiny. V úkrytu se děj plně točí kolem vztahů - rodinných i milostných. A ty rozhodně nejsou tak idylické, jak by se mohlo na začátku zdát.

Liz Nugent se nedokáže upřít její genialita, protože cokoliv jsem od této knihy čekala, naprosto převrátilo moje očekávání. Na první pohled se zápletka může zdát otřepaná, ale je to jen zdání. Za jedinou myšlenkou autorka vytvořila perfektní námět, který vás bude udržovat napjaté od začátku až do konce a ani ve snu by vás nakonec nenapadlo, jak by kniha mohla dopadnout. Pro mě to byl šok a musela jsem několik posledních stránek číst neustále dokola, abych se ujistila, že se to skutečně stalo.

Mezi plusy se jednoznačně řadí i čtivost knihy. Liz Nugent popisuje věci nenuceně, zároveň však dokáže zdůraznit důležité věci a knize dodat napínavou atmosféru. Na své si zčásti přijdou i fanoušci romantických scén, protože ani ty u správného thrilleru nemohou chybět a Liz se jich zhostila tím správným způsobem.

V úkrytu bezesporu doporučuji všem čtenářům, kteří se rádi nechají překvapit a strhnout něčím novým, protože přesně taková tahle kniha je. Kniha nasadila vysokou laťku mezi thrillery, jsem si jistá, že v letošním roce ji překoná už jen máloco.

4/5


Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Omega
Více o knize naleznete na stránkách - knihyomega.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

Zdroj 1

0 komentářů:

Okomentovat