úterý 5. června 2018

Recenze: Uhádneš mé jméno?

Re-tellingy v dnešní době zkrátka frčí, co si budeme povídat. A mnoho lidí je miluje, samozřejmě, mezi ně patřím i já. Ale někdy mi zkrátka přijde, že už bylo v dané oblasti vymyšleno příliš mnoho a originalita se začne pomalu a jistě vytrácet. Což není případ Kruté krásy.

Výsledek obrázku pro cruel beauty



Pohádka, místy připomínající hořkosladké setkání Krásky a Zvířete, jindy zase příběh o chytrém Rampelníkovi a jeho přání. Kombinace obou pohádek, trošky mytologie a fantazie, zapříčinila vznik Kruté krásy, která už týdny uchvacuje oči knihomolů svou jedinečnou obálkou.

Výsledek obrázku pro cruel beauty fan artBohužel, u některých knižních titulů se stává, že jsou tak propagované, že je u nich očekávání obrovské, ale realita naprosto jiná - přesně to se stalo v případě Kruté krásy, které jste si zkrátka nemohli nevšimnout. A odtud také pramení mé zklamání vůči tomu, jak to s knihou nakonec dopadlo.
Nyx je relativně obyčejnou dívkou - její matka zemřela, žije svobodným životem se svým otcem, sestrou a tetou. Ale ví, že její svoboda nebude trvat věčně. Brzy se bude muset vdát - za Laskavého pána, démona, který ničí její lid i rodinu. Její poslání bylo ho zničit. Ale čím déle provdaná Nyx otálí, tím víc cítí, jak těžké je zabít někoho, na kom vám záleží. A především - jak je těžké zabít někoho, kdo ve skutečnosti není takový, jakým se zdá být.

Pokud máte rádi drzé, pomstychtivé a zábavné hlavní hrdinky, jsem si jistá, že si s Nyx padnete do oka. Ačkoliv jí často užírá sebelítost a ničí všechno i všechny kolem sebe, je příjemné vidět nestereotypní hrdinku. Kromě Laskavého pána není mnoho postav nějak zvlášť promyšlených. Co se týče démona samotného, neřeknu více než, že se vyplatí počkat na pozdější části knihy, kde se konečně vyřeší jeho tajemství.

Výsledek obrázku pro cruel beauty fan artZačátek knihy je hodně pomalý a trvá, než se konečně dostaneme k těm zajímavějším částem. Do té doby máte šanci seznámit se s novým světem - zčásti inspirovaným řeckou mytologií a příběhem Nyxiny rodiny, který se už roky vleče v nenávisti vůči zlu.
Jakmile se ale příběh přesune do domu Laskavého pána, věci konečně začnou nabírat obrátky a skutečné dobrodružství začne. Osobně se mi tahle část knihy líbila, bavila mě a užívala jsem si jak akční a napínavé scény, kdy se Nyx snažila o odhalení různých tajemství, tak i scény s ní a Laskavým pánem. Pokud patříte mezi romantiky, musím vás jen předem varovat - tady se ho moc neobjeví.

Autorčino psaní mi vyhovovalo, nepatří mezi k nejlepším, ale nepohorší. Je poměrně dost oddechové, dobře se čte a nemusíte při tom tolik přemýšlet. Jediné, co bych jí vytkla je počet stran - kdyby byla kniha propracovanější, vůbec by jí to neuškodilo, naopak. 

Osobně knihu hodnotím jako zlatý průměr. Nemohu jí upřít, že se mi v určitých ohledech líbila, ale dle mého názoru nejde o žádný trhák. Pokud tedy hledáte nějaké to dobré oddechové čtení, tahle "pohádka" je pro vás jako stvořená!

3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros media
Originální recenzi najdete ZDE.

1 komentář:

  1. taky mam moc rada re-tellingy, ale je pravda, ze krome Mesicnich kronik me to zatim nikdy nejak nenadchlo :-)

    OdpovědětVymazat