čtvrtek 2. června 2016

Filmovo-seriálový koutek: La Cara Oculta

Rozhodla jsem se trošku rozjet rubriku s filmy a seriály, takže vám rovnou přináším první žhavý typ na film, který rozhodně stojí za pozornost. Že se na filmy i seriály hodně dívám je zřejmě obecně známé, protože mám dost času - ale jak na mě leze nějaká ta nemoc, tak filmy vyhledávám ještě víc, než obvykle. Nedávno jsem tedy sáhla po jednom ze svých největších favoritů, a to konkrétně po filmu La Cara Oculta (anglicky The Hidden Face). Tohle mysteriózní drama je jedním z filmů, které mají opravdu geniální zápletku a až do konce jen tak nepřestane bavit. Více už ale v celém článku.





La Cara Oculta / The Hidden Face / Inside

Žánr/y: Drama, thiller, mystery
Hodnocení na ČSFD: 81%

Adrian, coby španělský dirigent odjíždí na rok za prací do Bogoty, kde si společně se svojí přítelkyní pronajme velký dům. Jeho přítelkyně Belen ho ale záhy opouští a beze stopy mizí, načež Adrian ve velkém domě zůstane sám se svým pocitem viny, který utápí v alkoholu. Právě díky tomu se nakonec seznamuje s krásnou Fabianou, která ho vezme k sobě poté, co se opilý téměř zapojí do rvačky a není ani schopný říct, kde vlastně bydlí, aby ho tam odvezla. Velice rychle sobě propadnou a Fabiana se k Adrianovi dokonce i nastěhuje, ale v domě se začnou dít divné věci. Z umyvadla se ozývají podivuhodné zvuky, v koupelně se neustále čeří voda a v domě dokonce často vypadávají světla, proto Fabiana téměř podléhá paranoie, že s nimi je v domě někdo další. Mezitím policie pátrá po zmizelé Beleně, která se ještě nikde neobjevila. O to víc je šokující, že Fabiana není daleko od pravdy, když se bojí, že v domě nejsou sami.

U tohoto filmu je celkem těžké vystihnout děj a nic nevyzradit. Co jsem se dívala i na anotaci na ČSFD, tak ani tam se tomu prakticky nevyhnuli, proto nakonec řeknu jen to nejdůležitější - samotný trailer je v podstatě se spoilerem. Pokud se tedy chcete jen nechat překvapit tím, jak to doopravdy je, být vámi... no, tak raději už moc nečtu. NÁSLEDUJÍCÍ ČÁST BUDE TOTIŽ OBSAHOVAT MOŽNÉ VYZRAZENÍ ČÁSTI ZÁPLETKY, PŘESTOŽE VÁM JI VYZRADÍ I TRAILER A JAKÁKOLIV ANOTACE. Fabiana měla pravdu, v domě skutečně někdo je. Jak ukazuje samotný trailer, je to právě Belena, která od Adriana odešla kvůli jeho nevěře s jednou z houslistek ve sboru. Zmínila se o tom původní majitelce domu, která jí dala jedinečnou možnost vyzkoušet sílu citů, které vůči ní Adrian chová. V domě je zabudovaný úkryt, který postavil původní majitel domu za účelem mít možnost se kdykoliv schovat, protože ho stíhali. Belen se tak této možnosti okamžitě chytá, ale poté, co si zabalí věci a odnese si je do úkrytu, nešťastnou náhodou ztratí ve spěchu klíč, díky čemuž zůstane v úkrytu uvězněná, bez možnosti si odemknout. Stěny jsou zvukotěsné, je jimi vidět pouze zevnitř ven, ne zvenku dovnitř. Stejně tak tomu je se zvukem - a tak Belena zůstává uvězněná uvnitř bunkru a když se Adrian ukáže se svou novou přítelkyní, neváhá jí ztrpčit život, jak se jí to jen z bunkru daří. Právě díky tomu vzniká Fabianina paranoia - a Belen je dál uvězněná uvnitř, bez možnosti dostat se ven. TÍM KONČÍ ČÁST S MOŽNÝMI SPOILERY.

La Cara Oculta je skutečně velice povedeným kouskem, který sice tuším nenajdete s českým dabingem, ale pokud zrovna nemluvíte španělsky (alespoň já jsem tedy nenašla ani anglický dabing), tak se film dá najít alespoň s titulky. Pozitivem stále zůstává originální znění, včetně líbivé španělštiny (alespoň pro mě) a pokud vám titulky nevadí, rozhodně je to velice dobrý film. I herecké obsazení dobře podtrhuje myšlenku, alespoň podle mě - a výkony jsou vážně dobré. Každá z postav působí velice realisticky a sedí přesně ke svému charakteru, díky čemuž jen přidávají příběhu na síle a je velice těžké celému ději nepropadnout.

Co se týče samotné myšlenky a atmosféry... atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet. Myšlenka celého filmu je opravdu velice vyvedené, troufám si říct, že možná až geniální - a takových filmů je opravdu celkem málo. Díky povedené hudbě je potom zážitek z celého sledování ještě víc umocněný a jsem si jistá, že La Cara Oculta potěší kdejakého fanouška filmů s podobným žánrem - drama, thiller nebo mystery.





0 komentářů:

Okomentovat