středa 29. června 2016

Recenze | Dřív než půjdu spát - S. J. Watson

Vzpomínky, zážitky, zkušenosti. Jsou součástí nás samotných, částečně utvářejí i náš charakter. Jsou naší minulostí, naším stínem. Člověk, který nemá vzpomínky... je ztracený. Některé věci je ale zkrátka lepší si vůbec nepamatovat.






Ve filmu si Christine vede video-deník
Christine se každé ráno probouzí v domě, který jí je neznámý. V posteli vedle muže, kterého nepoznává. Bez jakýchkoliv vzpomínek na předchozí dny, natož léta. Všechno se dozvídá od svého manžela, který jí musí každé ráno všechno zopakovat. Její manžel se jmenuje Ben, ona je Christine. Jsou svoji již nějakou dobu a ona měla ošklivou autonehodu, po které došlo k narušení její paměti. Každý večer, když jde spát, se její paměť jakoby vymaže a ona si další ráno nic nepamatuje, začíná opět od začátku plného nevědomosti. 

Pak je tu ale doktor Nash. Každý den jí volá, aby jí připomněl deník schovaný ve skříni v krabici od bot... deník, ze kterého se dozvídá pravdu o tom, co se dělo v předchozích dnech. Díky doktorovi Nashovi a deníku se tak pomalu dopracovává ke svým dávno ztraceným vzpomínkám, které hovoří jasně - její manžel jí ve spoustě věcí neříká pravdu, další zatajuje. Christine si ale pomaličku začíná vzpomínat na různé věci, včetně na nehodu, která na ni uvalila zapomnění. 

O téhle knize jsem se dozvěděla díky filmové adaptaci, která vznikla relativně nedávno - s Nichole Kidman v hlavní roli. Musím uznat, že mě ta myšlenka opravdu chytila - obvykle ztráta paměti v knihách i filmech dělá takový zvláštní, tajemný dojem, který dává prostor pro fantazii a teoretizování. Takové věci mám ráda, skutečně ráda. Dřív než půjdu spát tímhle darem jednoznačně oplývá. 

Netrvalo mi nijak dlouho, abych se začetla. Spíš jsem poněkud zápasila s faktem, že autor ze začátku dost opakuje typickou scenérii dne hlavní hrdinky - to každé ráno, kdy se probouzí a netuší, co se děje a kým je. Trošku mi to při čtení vadilo, třebaže to bylo svým způsobem logické a nutné pro udržení realistického dojmu - nebyla jsem z toho moc nadšená. Chvíli jsem dokonce měla i chuť tu knihu odložit a vzít si jinou, protože v určitém bodě to člověka už vážně může přestat bavit. Autor to ale nakonec vychytal nejen svým stylem psaní, který je velice čtivý, ale především zvraty v ději. 

(Úryvek ze strany 174)
Děj je až překvapivě přehledný na to, že se v něm mísí přítomnost se vzpomínkami, ale rozhodně ne předvídatelný. V určitém bodě by čtenář mohl být schopný odhadnout potenciální konec, ale osobně si myslím, že spíš ne. Autor má celou zápletku skutečně skvěle vymyšlenou - a na to musím opravdu dát důraz. Už hodně dlouho jsem se nesetkala s knížkou, která by byla takhle dobře promyšlená. Navíc vždycky, když už jsem měla pocit, že se začínáme motat v kruhu, autor přišel s něčím novým a naprosto nečekaným, takže jsem nejednou koukala na ty stránky a jednoduše si říkala: Cože? Opravdu? Jen v dobrém šoku, samozřejmě.

Doktor Nash a Christine z filmové adaptace
Asi největším vodítkem Dřív než půjdu spát je právě tajemnost a brilantně vymyšlený a rozvinutý děj. K mému překvapení autor ale zabodoval nejen v těchto dvou věcech, ale dokonce i v postavách. Od těch jsem upřímně moc nečekala - o to bylo ale příjemnější moje překvapení. Hlavní hrdinka se vyznačuje zvláštně melancholickým nádechem, který ji doprovází. I přes ztrátu paměti a fakt, že je vnitřně opravdu zlomená, ale nezůstává bezbrannou křehotinkou - překvapivě dokáže ožít v tu správnou situaci a i když možná nebude úplně každému sympatická, rozhodně má co do sebe.
Ze všeho nejvíc se kromě Christine setkáváme s jejím manželem Benem a doktorem Nashem. Oba jsou Christine svým způsobem velice podobní - moc se toho o nich nedozvídáme, ale postupně odhalujeme určité aspekty jejich osobností, které by člověk zřejmě nečekal. Taková věc je jednoduše ideální pro thiller, který člověka chytí a nepustí ani na poslední stránce, protože se mu jednoduše dostane pod kůži. 

Autor ve svojí knize tak rozehrává temnou hru plnou tajemství, lží a zvratů, které dominují zvláštní postavy, z níž každá sehraje svoji vlastní roli. Jednoznačně ale vyniká v atmosféře, která je mrazivá sama o sobě. Ostatně podobně jako vztah hlavní hrdinky k sobě samotné i svojí minulosti. Opravdu bych typovala, že minimálně do poloviny knihy nebudete mít tušení, jak to s Christine nakonec bylo. A pokud ano, možná to budete niterně tušit od poloviny... ale neuvěříte tomu, dokud k tomu nedojde. Dřív než půjdu spát je jeden z nejlepších thillerů, jaký jsem četla. Pokud se vám líbila některá z knih od Gillian Flynn a hledáte něco čtivého, tajemného a skutečně překvapivého, můžu vám tuhle knížku jenom doporučit. A pokud ještě váháte, zkuste film.



(Malý tip - ještě nedávno byla na Bux.cz jen za 79 korun,
kdyby to někdo chtěl zkusit ;-)




10 komentářů:

  1. moc pěkný článek a blog :) celkem si mě na tou knížkou zaujala a nadchla :) má hodně zajímavý námět. fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Docela mě to zaujalo :3 Vypadá to zajímavě... Takový tipy filmů mám i docela ráda. Například film Navždy spolu, tak ten naprosto zbožňuju <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navždy spolu, hm? To mi nic neříká, zkusím se po tom poohlédnout :D

      Vymazat
  3. po tehle knizce jsem koukala, prave kdyz ji meli na buxu ve sleve :) nakonec jsem do ni nesla, ale ten film je hodne znamej a ocenovanej, tak uvidime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ji tuším pořídila na tom Buxu ve slevě, ale už to je nějaká doba :D Viděla jsem předtím kus filmu a hrozně mě to nadchlo, takže jsem do toho šla - a určitě nelituju, zvlášť když byla ve slevě :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem nedávno také viděla někde ve slevě a uvažovala o ní... Moc pěkná recenze, která mne navnadila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se skutečně moc líbila, navíc když je ve slevě - celkem bych řekla, že se to i vyplatí :D Díky ♥

      Vymazat
  5. Více než skvělá recenze! Opravdu se ti moooc povedla. Na knihu jsi mě moc nalákala a já do budoucna uvidím, zda jí dát šanci :-). Měj se krásně, Mimozemšťanka

    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat