pátek 16. září 2016

On My Wishlist #33


Jedná se o týdenní projekt s cílem každou sobotu zveřejnit článek s několika knihami, které jsou na vašem knižním wishlistu. Projekt je od Book Chick City.

Arieluma! Než jsem se dočasně odmlčela, neměla jsem zrovna materiál, takže jsem OMW musela trošku nechat být. Mezitím vyšlo několik úžasných knížek - a tak mám materiálu dost, alespoň na dva články :D



Ruta Sepetys - Sůl moře

Zima roku 1945. Čtyři mladí lidé. Čtyři tajemství. Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.

Na tuhle knížku jsem se těšila od chvíle, kdy se info o ní objevilo na Facebookové stránce CooBoo. Od Ruty Sepetys už jsem četla V šedých tónech i Potrhaná křídla, obě její knihy se mi opravdu moc líbily - proto tedy není vůbec divu, že jsem natěšená i na tu nejnovější, kterou je právě Sůl moře. Určitě můžete později očekávat recenzi!

Mary Louise Kelly - Kulka

Když profesorku francouzské literatury Caroline začne pobolívat zápěstí, ani v tom nejdivočejším snu by ji nenapadlo, že preventivní magnetické rezonance odhalí kulku v oblasti krčních obratlů… Šokovaná Caroline se následně dozvídá, že je adoptovaná, protože její biologické rodiče zastřelili v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla postřelena také, ale přežila. Pachatel nebyl nikdy dopaden. 
Caroline tedy vyhledá novináře, který o vraždě kdysi psal. Ten jí navrhne, že s ní udělá interview, což by mohlo přitáhnout pozornost veřejnosti, aby se o své minulosti mohla dozvědět více. A opravdu, Caroline se začínají ozývat pamětníci – bývalí sousedé, policista, jež případ vyšetřoval či otcův kamarád. Jenomže i vrazi čtou noviny... 

Kulka je tak trošku poklad, na který jsem narazila na Buxu, naprostou náhodou. Původně jsem si jen řekla, že to má zajímavý název a přešla jsem ji, ale... Později jsem se záhadně dostala k tomu, že jsem si přečetla anotaci - a najednou mi všechno dávalo smysl, i ta obálka. Rozhodně bych si Kulku ráda přečetla, už kvůli tomu námětu.

Gayle Forman - Byla jsem tu

Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno... nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu. 
Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?

Poslední knihou je Byla jsem tu od Gayle Forman. S touhle knížkou jsem si jistá, že je to trošku risk... Podobná tématika je mi sice dost blízká, ale v poslední době je téměř všude. Sebevraždy v rodinách anebo mezi přáteli - okamžitě mi hlavou proletěly Zmizelé dívky a Dopisy na konec světa. I přes to bych té knize rozhodně chtěla dát šanci, podobného tématu se stejně jen tak nenabažím... Ačkoliv raději nemám příliš velká očekávání. 


A co vaše knižní přání? 
Když tak pište do komentářů ^^

7 komentářů:

  1. Ten poslední titul mě vážně zaujal. Zrovna hledám nějaké knížky, které bych si přečetla a aby byla prostě něčím zajímavá a ne jen průměrná, a tahle se mi zdá opravdu dobrá. :) Děkuju moc za tip. :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Sůl moře si chci rozhodně přečíst. Kulku jsem neznala a zaujala mě, takže moc, moc děkuju za tip. :D
    TUORE BLOG

    OdpovědětVymazat
  3. Kulka je teď na každém kroku :D
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu Byla jsem tu jsem si akorát včera koupila a moc se na ní těším! Od autorky mám už tedy kompletní sbírku knih, které od ní v ČR vyšly. <3
    A na Sůl moře jsem se v knihkupectví ptala a ještě tam nebyla, což mě zamrzelo, protože si ji chci přečíst co nejdřív. Četla jsem V šedých tónech a na tu knížku nikdy nezapomenu! :-)

    Jinak na mém blogu je soutěž o 3 zajímavé knihy, tak kdybys měla zájem, určitě budu ráda, když se zúčastníš. :)
    http://moje-iluze.blog.cz/1609/soutez-o-tri-knihy

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé, právě hledám nějaké knižní tipy na vánoce :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  6. The Bullet vyzerá aj znie zaujímavo. I napriek tomu, že knihy veľmi nečítam, táto ma celkom zaujala ʕ•͡ᴥ•ʔ

    * Le blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  7. Na Kulku a Byla jsem tu se taky chystám. Jen čekám až kolem nich opadne ten největší humbuk.:)

    OdpovědětVymazat