pátek 20. dubna 2018

Recenze | Magonie - Maria Dahvana Headley

 Magonie sice už vyšla nějaký ten pátek zpátky, ale druhý díl se blíží rychlostí blesku, proto by bylo dobré připomenout, proč si sérii nenechat ujít! Těší se někdo na Aerii tak moc, jako já?




Aza trpí nemocí, kterou nikdo jiný nemá. Nemoc se nejmenuje podle nějakého Cliva, ale po ní - jediné nositelce záhadné nemoci plic, kvůli které není Aza schopna normálně dýchat, trpí kašlem a ošklivými záchvaty. Dali jí pár let. 
Nyní je jí patnáct, blíží se její šestnácté narozeniny. A její nemoc ji sužuje čím dál víc. Zamilovává se, prožívá nejkrásnější chvíle a žije - dokud neuvidí loď. A ne ledajakou. Kolem oken v její třídě proletí loď a Ava slyší, jak cosi volá její jméno. Zpočátku si myslí, že jde jen o halucinace, ale skutečnost...
Je horší, než si vůbec myslí.

Výsledek obrázku pro magonia fanartAčkoliv se to zpočátku zdá, kniha není o zvláštní nemoci nebo o těžké životní situaci dívky a to je důležité si v první řadě uvědomit, pokud si kvůli tomu chcete knihu přečíst. Kniha patří rozhodně do žánru fantasy a upřímně - máte se na co těšit!

Magonie jednoznačně patří mezi knihy, které vybočují (v dobrém slova smyslu) z řady a dodávají svému žánru nádech novoty a originality. Díky tomu si tato kniha získala moje srdce. Jednoznačně se jedná o knihu bez klišé, protáhlého děje nebo postav, které na první pohled milujete nebo nenávidíte.

Aza Ray je jedna z nejsložitěji vytvořených postav. Má jemné a dobré srdce, přesto dokáže být silná sama o sobě a držet se na nohou i v nejtěžších chvílích. Nemoc jí otravuje tělo i mysl, ale díky milované rodině, kamarádovi Jasonovi a chuti žít pokračuje dál. Vše se ale změní s přibližujícími se narozeninami, kdy se vše v Azině životě obrátí vzhůru nohama. Tehdy kniha nabere skutečné obrátky a převrátí se vzhůru nohama.

Výsledek obrázku pro magonia fanartKniha je rozdělená na dvě dějové linie. První vypráví samotná Aza, druhou její kamarád Jason, který je neobyčejně plný naděje, víry a druhu charisma, které v průběhu čtení prostě nepřestanete zbožňovat. Obě linie poskytují nový náhled na děj a přehled o věcech, které bychom se jinak nedozvěděli.

Osobně považuji Magonii za jednu z nejlepších knih, kterou jsem letos četla. Čte se lehce, snadno, autorčin styl je velmi návykový a tři sta stran uteče jako voda. Námětově nemůžu vytknout nic, dokonce mě i mile překvapilo, že jsem během čtení nenarazila na žádný překlep od překladatele. 

Pokud hledáte něco nového a jste milovníky fantasy, definitivně si myslím, že byste měli dát Magonii šanci. Nebyla by to špatná volba ani pro ty, kteří s fantasy začínají, ale připravte se na jedno - Magonie nasadí zatraceně vysokou laťku!

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros mediaOriginální recenzi najdete ZDE.

Zdroj 1 | Zdroj 2 | Zdroj 3 | 

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Magonii jsem také zrovna dočetla a líbila se mi :) Je to opravdu originální kniha, která vybočuje a zároveň je moc krásná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbila, Magonie je zkrátka skvělá. :)

      Vymazat
  2. Jej, na tuhle knihu jsem úplně zapomněla, ale mám ji v knihovničce a přečíst si ji chci! :)

    OdpovědětVymazat