neděle 6. května 2018

Minirecenze: Jedna dívka a mnoho myšlenkových spirál

Kdo se podobně jako já těšil na vydání nové knihy od Johna Greena? Želvy jsou již tady a mně nezbývá nic, než vám doporučit, abyste si s jejich přečtením pospíšili. :)
Výsledek obrázku pro turtles all the way down


Jakmile se oznámilo vydání další knihy z pera světoznámého spisovatele Johna Greena, myslím, že mnoho fanoušků (nejenom já), šíleli při myšlence, že se konečně dostanou i k něčemu podobně skvělému, jako jsou Hvězdy nám nepřály. 

Upřímně, po přečtení téhle knihy si troufám tvrdit, že autor by měl být známý především díky téhle knize. Protože jeho ostatní se s Želvami nedají absolutně srovnat.

Výsledek obrázku pro turtles all the way down fan artAza toho má ve své hlavě příliš. Myšlenky na C-diff, nemoci, bakterie, spirály, úzkost a nekonečný prostor plný obav z naprosto běžných věcí. Ví, že není v pořádku, ale zároveň ví, že svým spirálám nikdy neuteče. Že její úzkost bude jen horší a bude se muset naučit, jak s ní žít.
A tak, když se naskytne příležitost vydělat si pár set tisíc dolarů, pustí se s Daisy (svou kamarádkou) do vyšetřování zmizelého miliardáře, s jehož synem si je více než známá. Byli přátelé, kdysi. A po tolika životních útrapách už ani vidina peněz Azu neláká tolik, jako mít zpátky jejich vztah.

I když si je Aza vědomá své úzkosti a spirál, v kterých je zamotaná, na jednu stranu je neuvěřitelně silná a odvážná. Právě tohle se Green ve své knize snaží zdůraznit a rozhodně se mu to daří. I když se může hrdinka zpočátku zdát ufňukaná nebo nepříliš sympatická, brzy si jí zamilujete do poslední buňky v jejím těle. 
Davis je na rozdíl od Azy hodně uzavřený a na mnoho aspektů jeho povahy si musíte přijít sami, během čtení. Jeho tajemnost má kouzlo, které celý příběh perfektně doplňuje.

Výsledek obrázku pro turtles all the way down fan artIch forma i chronologické vyprávění děje ke knize skvěle sedí. Dobře se vžijete do hlavní hrdinky, máte dobrý přehled o čemkoliv (více či méně hrůzostrašném), co se Aze honí v hlavě. Děj mimo jiné doplňují i části s esemeskami, příspěvky na blogu nebo citáty známých osobností. A i když se to takhle může zdát hodně spletité, v knize to dává dokonalý smysl.

Pokud jste četli i dřívější díla Johna Greena nebo s ním teprve začínáte, Jedna želva za druhou vás nadchnou. Autor umí psát chytlavým způsobem, ví, jak pořádně napnout atmosféru, nebo přimět čtenáře vybrečet Pacifik.
U Želv se připravte na vše. Protože jak je zmíněno u videoukázky na knihu, tenhle příběh hezký konec nemá.

Výsledek obrázku pro turtles all the way down fan artTřešničkou na dortu je, že autor do knihy čerpá z vlastní zkušenosti z úzkostí a ačkoliv osobně ničím podobným neprocházím, musím uznat, že je vše psáno velmi realisticky. Rozhodně to mnohým vysvětlí další ze "záhad" lidské mysli a to, jak může při úzkosti mozek fungovat.

Na Želvy jsem měla hodně vysoká očekávání, a s potěšením mohu říct, že se vše vyplnilo. Originální příběh, kde jsou vaše emoce jako na kolotoči a nevíte, kdy se smát, rvát si vlasy nebo plakat. Příběh Azy dostane každého. A pokud vás zatím Želvy nezaujaly, své rozhodnutí byste si hodně rychle měli rozmyslet.

Za sebe nemohu jinak, než knihu hodnotit maximálním počtem hvězd. Čtení jsem si plně užila, fungovalo jako skvělé odreagování od blížící se maturity a zároveň mi dalo o čem přemýšlet. Doporučuji.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Yoli!

Originální recenzi najdete ZDE.


2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Já zatím přemýšlím, jestli se do této knihy pouštět, protože Greenovky mě nebavily všechny,ale jen některé :) Ale tahle vypadá nadějně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S ostatními se to srovnávat nedá, takže za sebe určitě doporučuji jí zkusit, je to vážně úžasný. Jediný, co mě na ní štve je, že je tak krátká :D

      Vymazat