úterý 12. prosince 2017

Recenze: Hluboký hrob - Dítě útesů - Camilla a Viveca Sten


Na první pohled mě okouzlila. Právě díky tomu jsem si knihy poprvé všimla a zvědavost mě přinutila si o ní zjistit více. Chybu jsem rozhodně neudělala. A o to více děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku!





Výsledek obrázku pro hluboký hrob dítě útesů



Počet stran: 184
Vazba: Hardback s přebalem
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017


Ačkoliv je už konec roku, dobré knihy stále nepřestávají vycházet. Skvělým příkladem je právě i knihy Hluboký hrob - Dítě útesů, která nehledě děsivější obálku neztrácí své kouzlo. Kniha dokáže zaujmout i jinými věcmi než jen obálkou, o tom se ostatně můžete přesvědčit sami.

Dvanáctiletá Tuva je odvážnou dívkou, která i když nevychází se svým okolím, svoje rodné místo miluje a  stejně tak i svou rodinu. Bohužel, klidné a krásné ostrovy se postupem času začnou stávat záhadnými. Lodě i lidé začnou mizet, včetně Tuvina spolužáka, který zmizí při školní soutěži. Tuva ví, že se děje něco divného a nehledě na varování ostatních, se rozhodne přijít tomu na kloub.


Kniha je psána spíše pro mladší čtenáře, tudíž využívá jednoduchých slovních spojení a vět. Její grafické zpracování je svým způsobem příjemné - větší písmo pomáhá knihu číst rychleji a plynuleji, což mě velmi překvapilo. Na knihy podobného typu zvyklá nejsem, ale u Dítěte útesů mi tahle varianta přišla zkrátka jako ta nejlepší.

Na začátku nás čeká několik stran z minulosti rodiny, která havaruje na moři - až poté se setkáme s Tuvou, jejím ostrým jazýčkem a rozkošnou zvídavostí. I když se děj může zpočátku zdát velmi zmatený a zdlouhavý, během několika desítek stran se vše srovná a s jistotou mohu říct, že po zhruba padesáti stranách vše perfektně sedí.

Co mi ovšem pořád trochu nesedí je zápletka děje. Z nějakého důvodu mi přijde trochu nesmyslně vymyšlená, byť se jedná o knihu pro mladší čtenáře, vyvrcholení knihy mě jednoduše zklamalo. Možná jsem od knihy čekala o trošku víc než jsem dostala, v konečném výsledku na tom ale příliš nesejde.

Rozhodně jsou v knize dvě věci, na které se můžete těšit. Jednou z nich je již zmíněná Tuva a další vedlejší postavy. Povahy všech postav jsou velmi realisticky zachycené a jedinečné. O to více jsem si čtení užívala.

Druhou věcí je způsob, jakým je kniha napsaná. Pro někoho by možná bylo odrazující, že jde o knihu pro mladistvé, osobně si myslím, že jde o příjemnou oddychovku, která dokáže na hodinu nebo dvě skvěle zabavit. Čtivost a atmosféra jsou zkrátka příliš strhující.

Doporučuji tedy nejenom mladším čtenářům, ale i těm straším. Jsem si jistá, že mnohým se zalíbí a budou si chtít přečíst pokračování. Ostatně jako já - nedokážu vydržet na vydání dalšího dílu!




4/5


Za poskytnutí knihy děkuji Nakladatelství Omega
Více o knize naleznete na stránkách - knihyomega.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE


Zdroj 1

1 komentář:

  1. Jako oddechovka asi opravdu nebude špatná. Moc hezky napsaná recenze! A díky za tip:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat